Slider

Ingezonden bericht: Prinsjesdag 2019

Maria Olislagers en Esther Schellekens

HELVOIRT – 12 NOVEMBER 2019. Zomaar een dag van een vrijwilligster/ mantelzorgster. Op naar Den Haag om naar de koning en koningin te gaan kijken.

Maria Olislagers uit Esch en Esther Schellekens uit Helvoirt ontvingen enkele weken geleden en e-mail van de secretaresse van de commissaris van de  koning van Noord – Brabant.

Tot hun grote verbazing waren zij uitgenodigd (naar aanleiding van de voordracht door Ineke Matheeuwsen) om namens de gemeente Haaren  aanwezig te zijn bij Prinsjesdag. 

Uit iedere  gemeente in Brabant mochten drie personen ( vrijwilligsters/ mantelzorgers ) aanwezig zijn. In totaal waren 190 mensen uitgenodigd. Ieder jaar komt een andere provincie aan de beurt. Dit jaar was dat dus Noord-Brabant en die hadden als thema gekozen voor ZorgzaamBrabant

Op donderdag 5 september werden we uitgenodigd om het  protocol van Prinsjesdag in het provinciehuis door te nemen. Diverse onderwerpen werden besproken zoals de dresscode  (donkerblauw/zwarte kleding ).  Men mocht geen paraplu’s, telefoontjes , tassen, regenjassen meenemen en van de deelnemers werd natuurlijk een ingetogen gedrag verwacht. Ook hebben we kennisgemaakt met de Majoor die ons op Prinsjesdag ging begeleiden.

Op Prinsjesdag 17 september vertrok om 07.45 uur de bus vanaf het  provinciehuis in Den Bosch naar Den Haag. In de bus hebben we nog een gezellige quiz gedaan om de tijd te verdrijven en was Omroep Brabant aanwezig om te filmen. 

Bij aankomst in Den Haag werden we ontvangen met koffie/ thee, broodjes en ander lekkers aangeboden en daarna werd er een groepsfoto op het binnenplein van het Haagse provinciehuis gemaakt.

Daarna gingen wij  in gelid van vier personen naar het Malieveld. En vandaar gingen we onder leiding van militairen naar de Korte Vijverberg waar we ons op moesten stellen. In deze stoet liepen we achter de Veteranen. Het was erg indrukwekkend dat overal waar de Veteranen langsliepen het publiek in applaus uitbarsten.

Telkens twee mannen naast elkaar, dan twee vrouwen dan weer twee mannen enzovoort. Het kwam heel precies: de voeten moesten tegen de trottoirband staan. Achter ons stonden agenten en kinderen van groep acht uit Werkendam. We mochten niet zwaaien en zeker niet knipogen naar de militairen, agenten. En ook met de mensen achter het hek mochten we eigenlijk geen contact hebben, maar met zoveel kinderen achter ons was het moeilijk om ons daar aan te houden.

De Korte Vijverberg is heel erg smal. Om 11.00 uur stonden we daar al. De stoet bestond onder andere uit militaire muziekkorpsen, en soldaten met wapens die passeerden. Ook de calvarie kwam langs en doordat die met 4 paarden langs elkaar liepen voelde de weg nog smaller aan dan hij al is. Iets voor 13.00 uur kwamen prins Constantijn en prinses Laurentien langs in een koets en even later werden zij gevolgd door koning Willem Alexander en koningin Maxima in de glazen koets. Een emotioneel moment want we konden ze recht in hun ogen kijken en naar hun mochten we gelukkig wel zwaaien.

Na de troonrede kwam het gevolg weer via dezelfde weg terug en mochten wij in marstempo achter de veteranen aanlopen naar het provinciehuis in Den Haag.

Daar genoten we van een uitgebreide lunch die voor ons klaar stond. We hadden volop de gelegenheid om onze ervaringen/ verhalen over Prinsjesdag maar ook zeker over ons vrijwilligerswerk en mantelzorgwerk uit te wisselen.

Marian van de Sloot van de gedeputeerde staten bedankte ons voor het werk en inzet. Voor ons is het gewoon maar Marian zei:” het is heel bijzonder”. We hadden een  unieke dag meegemaakt om nooit meer te vergeten. In de bus terug naar Den Bosch kregen we een goody bag gevuld met peperkoek, chocolade, een Brabantse sjaal, stickers, water enzovoort.

We waren om 18.00 uur terug.

Het was een geweldige dag geweest ! 

Maria Olislagers en Esther Schellekens

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *