De Klender

 1. ATB Leyetocht

  18 augustus 2018
 2. Open Dag musicalschool LokaalZes

  18 augustus 2018
 3. Fietsexcursie IVN langs mooie natuurgebieden

  18 augustus 2018 om 09:30 - 14:00
 4. Leyetocht 2018 (41ste)

  19 augustus 2018
 5. Start nieuw schooljaar

  20 augustus 2018

Familie berichten

21 november 2017 Familieberichten op HelvoirtNet

Het is mogelijk om op de nieuwssite van Helvoirt.n...

Huiswerk: ‘Wij makelaars, kunnen het mooi vertellen’.

Deze keer in Huiswerk de taal die makelaars gebruiken op huizenwebsite Funda (bron: Japke-d. Bouwma).

Op Funda zijn slootjes ‘waterpartijen’ en betekent ‘knus’ te klein

Nu ‘genderneutraal’ als meest irritante woord van 2017 werd gekozen (misschien omdat mensen niet willen dat mannen en vrouwen gelijk zijn?) leek het Japke juist leuk eens aandacht te besteden aan de gezwollen taal die makelaars gebruiken. Als Jabke zich neerslachtig voelt, pakt ze huizenwebsite Funda er even bij en ligt ze al snel weer rollend van het lachen op de grond. Samen met veel andere liefhebbers van het genre op Twitter maakte zij de volgende lijst.

Funda heeft de mooiste archaïsche taal. Zo zijn huizen er niet groot, mooi of gezellig, maar ‘royaal’, ‘fraai’ en ‘sfeervol’; zijn er geen slootjes maar ‘waterpartijen’ en heten deurbellen er ‘bellenplateaus’. Ook is er van alles ‘separaat’ in plaats van apart, zoals het ‘separate toilet’. Hulde!

Op Funda is alles enorm groot! Heel mooi vind ik bijvoorbeeld de term ‘bereiken’ als in: ‘vanuit de hal bereikt u (na uren ploegen denk ik dan) de woonkamer’. Overigens stap je zo’n kamer niet gewoon binnen, nee, die ‘betreed’ je en gaat de deur niet gewoon open, maar heb je erdoor ‘toegang tot’ de betegelde badkamer. Maar hoe ver je ook binnen het huis moet lopen, alles erbuiten (‘de gezellige winkeltjes’, ‘de sfeervolle horeca’) is dan weer ‘op steenworp afstand’.

Funda heeft de mooiste eufemismen. Zoals ‘knus’ (écht te klein), ‘heeft lange bewoning gekend’ (uitgewoond), ‘nog helemaal in originele staat’ (ouwe meuk) en de ‘authentieke, historische en karakteristieke details’ (slopen die handel). Heel creatief vond ik ook de ‘beknopte achtertuin’, hoewel dat ook de tuin in de lente kan zijn. Maar het slimst bedacht vind ik: ‘nog helemaal naar eigen smaak in te richten’. Dan weet je dat er écht geen binnenmuur meer overeind staat.
Kamers zijn er niet op Funda, nee, ze ‘bevinden zich’ er, of zijn er ‘gesitueerd’ of ‘gelegen’. Als in een atlas.

Ook tof: de ‘keukenopstelling’. Alsof het een voetbalelftal betreft waarvan de magnetron de spits is. Overigens heeft een huis op Funda geen voorzieningen, nee, het huis ‘beschikt daarover’, of is er ‘voorzien van’.
Een aparte vermelding krijgt het ‘zwevende toilet’. Ik stel me dan altijd een soort mini-ufo voor die je overal in huis volgt tot je hem nodig hebt. Ik kreeg zelfs „een zwevend ontvangst toestel” (geen grap) via Twitter toegestuurd. Dat is een toilet dat, denk ik, al uw behoeften lachend voor u ontvangt.

Dan de gewilde buurt. De kopers vechten erom, denk ik dan. Er zijn overigens ook ‘levendige’ buurten (takkenherrie) en ‘kindvriendelijke’ buurten (waar kinderen de hele dag zonder toezicht op straat lopen te schreeuwen) en dan zijn er natuurlijk buurten „nabij uitvalswegen”. Dat kan betekenen dat je aan een drukke snelweg woont, maar ook dat je uren moet rijden voor je er ééntje tegenkomt, want ja: definieer ‘nabij’.

En dan nog iets bijzonders. En dat is het verschijnsel dat jeuktaal die me elders enorm ergert, op Funda wél ineens lekker klinkt. Zoals ‘Master bed room’ bijvoorbeeld, inderdaad met hinderlijke hoofdletter en spaties, of ‘living’. Maar zelfs het betrekkelijk voornaamwoord ‘welke’, als in ‘de openslaande deuren welke open slaan naar de tuin’ vergeef ik ze. Ik heb geen idee waarom.
Funda maakt me mild, vrees ik.”

‘Wij makelaars, kunnen het inderdaad mooi vertellen, maar wat doen wij nu echt voor u?’

Bel eens voor een afspraak met Van den Hurk Makelaardij: 0411-642828.
Wij delen graag met u onze stijl en visie op de woningmarkt!

Sedum, wadi’s, bergbezinkbakken en retentievijvers
de Speeldoos Vught :programma april

CC Corvers Column

12 augustus 2018 Corvers Column: Stappen

De gemeente wil zich de komende tijd richten op ee...

Rubriek: Huyswerk

16 maart 2018 Huiswerk: ‘Wij makelaars, kunnen het mooi vertellen’.

Sedum, wadi’s, bergbezinkbakken en retentievijvers...

16 maart 2018 in Rubriek: HUYSWERK, Voorpagina
1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Geweldig!! Zo herkenbaar !