[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”36527″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]Het valt op: steeds vaker en langer enorme stortbuien. Het lijkt bij ons klimaat te zijn gaan horen. Gevolgen? Zeker!
Steeds vaker kunnen riolen de stortvloed niet verwerken met alle gevolgen van dien. Gemeentes bedenken er oplossingen voor maar iedereen kan een bijdrage leveren.
Zorg dat je regenwater ‘vasthoudt’ in je tuin.
Hoe? Dat valt te leren in de cursus ‘Watervriendelijke tuin’, georganiseerd door LNMH i.s.m. Velt. In het kader van deze cursus vond op 24 februari een excursie plaats in Haaren. We bezochten een vijftal plekken waar al goed werkende manieren te zien waren van regenwater ‘vasthouden’.
Een lijstje van aansprekende voorbeelden in het dorp Haaren:
 Parkeervakken met halfopen bestrating in de Lupine. Hierdoor kan meer regenwater in de bodem dringen in plaats afvoer in het riool.
 Een woonhuis dat regenwater heeft losgekoppeld van het riool en regenwater ondergronds opvangt. Het wordt gebruikt voor doorspoelen toilet, wassen en (heel zelden) water geven in de tuin.
 Sedumdaken bij gebouwen van Cello. Ze werken als een spons en geven het water langzaam af.
 Retentievijver achter de kerk. Hier wordt regenwater aangevoerd dat afkomstig is van de Langeweg en de Tiend. We leerden hier dat er een heel apart systeem van riolering achter zit (hemelwaterriool en bergbezinkbakken). Als de vijver te vol wordt, is er een overstort op de Ruysbossche Loop die erachter ligt.
 Bij de Sprankel leerden we dat het regenwater hier niet zomaar op het riool wordt geloosd maar apart wordt afgevoerd. Er is een wadi of overstroomplek gemaakt in geval het riool het water niet kan verwerken. Het water dringt zo de grond in en vult het grondwater aan.
 Ook in de Tiend is een wadi (overstroomplek) aangelegd. Een mooie manier om tijdelijk het riool te ontlasten.
Algemeen gedeeld was de mening dat de gemeente Haaren op dit terrein veel meer doet dan we wisten. Dit zou wat meer bekendheid verdienen!
Cursisten Watervriendelijke tuin[/vc_column_text][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-4″][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *