[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_column_text]

GLASVEZEL BRENGT MEER DAN ALLEEN SNEL INTERNET

Lokale partners gezocht om mogelijkheden van de digitale wereld te verkennen. Coöperatie GroenewoudGlas brengt met het glasvezelnetwerk de wereld een stukje dichterbij op het platteland, wat bijdraagt aan een verhoging van de leefbaarheid in het buitengebied. De keuze om te gaan wonen op het platteland is voor veel mensen heel logisch. Er is veel rust, ruimte en sociale cohesie. Maar een woning zonder goed internet is voor jongeren niet aantrekkelijk, daar is thuiswerken onmogelijk en als je niet of beperkt mobiel bent zijn winkels, de huisarts, de apotheek, allemaal een stukje verder weg en ook de sociale contacten worden moeizamer. Maar wat zijn dan die ongekende en onbekende mogelijkheden die het glasvezelnetwerk van deze coöperatie kan gaan faciliteren? Donderdag 23 november, tijdens de ondertekening van het instemmingsbesluit van de gemeente Haaren door wethouder J van den Brand, wordt een start gemaakt met een vertaalslag naar alle mogelijkheden in de praktijk.
Nieuwe technieken op het gebied van veiligheid, zorg en welzijn
Terwijl er hard gewerkt wordt aan de aanleg van het glasvezelnetwerk kan er nu nagedacht gaan worden over de ontwikkelingen rondom veiligheid, zorg en welzijn die over dit netwerk aangeboden kunnen worden. Van huis uit inloggen op het bedrijfsnetwerk, trainingen volgen vanuit thuis. Het enige dat je nodig hebt is een computer met snel en stabiel internet en de kennis over hoe het werkt. In de media wordt ook veel gesproken over bijvoorbeeld nieuwe technieken van zorg op afstand. Voor deze zogenaamde telezorg is snel internet noodzakelijk. En het koppelen van brandmelders en beveiligingscamera’s aan je telefoon is al de gewoonste zaak van de wereld, maar is ook alleen effectief met snel en betrouwbaar internet wat glasvezel dus biedt.
Langer thuis wonen
Maar de glasvezelcoöperatie wil nog een stap verder gaan. Glasvezel en de gehele digitale wereld daarachter heeft ongekende en onbekende mogelijkheden die deze coöperatie graag met lokale partners wil verkennen en waar mogelijk faciliteren. Denk bijvoorbeeld aan telezorg. Een tablet waarmee ouderen dagelijks kunnen beeldbellen. Dit kan het gevoel van eenzaamheid verkleinen en tegelijk ook het gevoel van veiligheid vergroten. En denk aan medische mogelijkheden, een slim horloge kan dagelijks hartslag en lichaamstemperatuur meten waardoor iemand 24 uur per dag automatisch in de gaten gehouden kan worden in zijn eigen vertrouwde omgeving.
 Wethouder J van den Brand
Tijdens de ondertekening van het instemmingsbesluit van de gemeente Haaren gaat wethouder J van den Brand in op de toegevoegde waarde van het glasvezelnetwerk in het buitengebied voor de leefbaarheid en samenhang. Ook staat een pilot om ouderen langer en veiliger thuis te kunnen laten wonen op de agenda. Het is dé gelegenheid om elkaar te ontmoeten en informeel te verkennen welke stappen de coöperatie samen met organisaties zou kunnen zetten om uiteindelijk de leefbaarheid van bewoners op het platteland te kunnen vergroten. Zij ontmoeten geïnteresseerden graag op 23 november aanstaande vanaf 16.00u bij de Hemelrijksche Hoeve in Biezenmortel.
Denk u ook mee?
De coöperatie heeft de ambitie om een netwerk op te zetten van mensen en organisaties die zich in hun dagelijks leven en/of in hun werk bezighouden met het onderwerp leefbaarheid. Vanuit dit netwerk kunnen wensen inzichtelijk gemaakt worden en kan een vertaalslag gemaakt worden naar de mogelijkheden in de praktijk. Bent u geïnteresseerd in dit onderwerp? Meld u dan aan voor deze startbijeenkomst via GroenewoudGlas@midden-brabantglas.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *