





Gemeenteraad kiest voor zonnestroom PvdA-GroenLinks stapt uit coalitie

HELVOIRT/CROMVOIRT/VUGHT – 6 juni 2025. De gemeenteraad van Vught wil in meerderheid geen windmolens bij Cromvoirt of op de Distelberg.
Wethouder Nino de Lange had voorgesteld om een aannemer te zoeken voor twee tot vier windmolens plus zonnevelden op die plek. Maar een meerderheid van 15 tegen 8 raadsleden besloot gisteravond om dat drastisch te wijzigen. Die wijziging – geen windmolens in Vught – was voor GroenLinks, de partij van De Lange, aanleiding om uit het college van B&W te stappen.
Het Helvoirtse raadslid Martien Vromans zei wat de tegenstanders van windmolens vinden. “Het worden de hoogste bouwwerken in heel Zuid-Nederland. Alleen de zendmast Lopik is nóg hoger. En die gevaartes moeten dan op de Distelberg komen of midden op de golfbaan van Cromvoirt? Dit is niet uit te leggen.” Vromans ziet het ook niet gebeuren, omdat er economisch en juridisch te veel problemen zouden komen.
VVD-raadslid Koen van Dinther Pleitte voor “een duurzame toekomst die leefbaar is voor de inwoners.” Die leefbaarheid wordt in Vught volgens hem ook bepaald door natuur, open ruimte en rust. “De gevolgen van windmolens voor omwonenden zijn groot en de inwoners maken zich daarover terecht zorgen. Vught zegt ‘nee’ tegen windmolens.” Van Dinther stelde dat er betere manieren zijn voor duurzame opwek, zonder windmolens, passend bij Vught. “Er zijn meer dan genoeg hectaren voor zonnestroom.”
Namens het CDA zei Rutger Jans dat windmolens ook volgens de onderzoeken te veel nadelige effecten heeft voor de leefomgeving, het landschap en de natuur. “Windmolens zijn op geen enkele manier verenigbaar met ons landschap. Alle seinen voor windmolens staan voor ons op rood.”
Rob Duijghuisen van PvdAGL wil windmolens in Vught níet uitsluiten. “Wie niet gaat voor wind doet dat uit angst voor tegenspraak vanuit de inwoners.” Volgens hem is er gezien de klimaatdreiging geen tijd te verliezen.
Guus van Woesik zei namens Gemeentebelangen dat de gemeente afspraken voor groene stroom moet nakomen, in de volgorde: 1. Zon op daken, 2. Zon op land, 3. Wind. Van Woesik vond dat er nog te veel onduidelijk is om voor windmolens te kiezen. En hij heeft vertrouwen in de initiatieven van lokale ondernemers en inwoners om het met zonnestroom goed te doen. “Voor windmolens is onvoldoende draagvlak”.
Raadslid Joris Vrensen vond het zoeken naar een geschikte plek voor windmolens een “heilloze missie”. “We moeten een andere oplossing kiezen. En het kán anders, met agrariërs, met stroomopslag, met de plannen van de golfbaan Bernardus”.
D66 bleek zonder aarzeling vóór windmolens in Vught. Op de Distelberg én in de Gement. Want met alleen zonnevelden haal je de doelstelling niet, denkt D66. “Je kunt wel klagen over windmolens maar dan schuif je de problemen af op anderen”. Ook Ayah Yacoub (SP) stelde dat alleen een combinatie van zonnevelden en windmolens de oplossing kan geven.
Wethouder Nino de Lange (PvdAGL) hield vast aan zijn mening dat de combinatie zon/wind de beste oplossing is. Maar als de raad zou besluiten om eerst alleen zonnevelden te onderzoeken, samen met lokale ondernemers, wilde hij daar wel voor zorgen. De vraag is of hij dat mag doen.
VVD, CDA, Vrensen en Vromans dienden een amendement in waarmee windmolens in Vught niet door zouden gaan. Wel: “Samen met inwoners, ondernemers en regionale partners innovatieve en breed gedragen oplossingen voor alle vormen van duurzame energieopwekking ontwikkelen.” Het amendement vraagt het college om dit besluit in een nieuw raadsvoorstel te zetten. Voor dit amendement stemden 15 raadsleden. Tegen waren 8 raadsleden. Er wordt daardoor in Vught alleen verder gezocht naar grootschalige stroomopwek via zonnestroom.
De uitslag was voor PvdA-GroenLinks zo ingrijpend dat deze partij uit de coalitie stapt. Dat zou betekenen dat wethouder Nino de Lange het onderwerp niet verder kan afwikkelen. Er moet nu een nieuwe wethouder voor energie komen.
Bron: HelvoirtNet
HelvoirtNet is ook te volgen op onze socials:

4 Comments