De Klender

 1. Informatieverstrekking geluidswagens

  20 november 2018 om 19:30 - 21:00
 2. ilm: Darkest Hour – met o.a. Gary Oldman

  20 november 2018 om 20:00 - 22:30
 3. Informatieavond (Dementie Vriendelijk Gemeente)

  21 november 2018 om 19:00
 4. Lezing over de eerste wereldoorlog, de nasleep

  21 november 2018 om 20:30 - 22:30
 5. Aandacht voor veteranen

  22 november 2018 om 20:30 - 22:30

Familie berichten

17 november 2018 Overleden: Jos de Kroon

Hij heeft een goed leven gehad en wij met hem....

21 november 2017 Familieberichten op HelvoirtNet

Het is mogelijk om op de nieuwssite van Helvoirt.n...

Gemeente worstelt met bezwaarmakers

Foto: Klaas Wiersema, voorzitter commissie bezwaarschriften

Het vorige college van B&W van Haaren worstelde met bezwaarmakers tegen besluiten van de gemeente. Dat blijkt uit het jaarverslag 2016-2017 van de gemeentelijke commissie voor de bezwaarschriften. De commissie heeft kritiek op de traagheid en zorgvuldigheid van de gemeente.

De commissie bezwaarschriften bestaat uit enkele onafhankelijke juristen onder voorzitterschap van Klaas Wiersema, oud-VVD-wethouder in Maarssen. Ze adviseren de gemeente over bezwaarschriften van burgers tegen collegebesluiten en vergunningen. De bezwaren worden besproken in hoorzittingen en dan volgt een advies of het bezwaar gegrond of ongegrond is. De gemeente hoeft het advies niet over te nemen. In 2016 werden 49 bezwaren behandeld waarvan 18 gegrond werden verklaard. In 2017 waren er 21 zaken waarvan 10 gegrond. De meeste bezwaren gingen over handhavingszaken: de gemeente eist dat een burger iets sloopt of herstelt en de burger is het daar niet mee eens. Ook tegen omgevingsvergunningen werd vaak bezwaar gemaakt. Vier keer boog de commissie zich over de exploitatievergunning van Duinoord, die drie keer onrechtmatig bleek.

De commissie vindt dat besluiten en vergunningen te vaak geen goede wettelijke grondslag hadden en onvoldoende gemotiveerd waren. Te vaak overschreed de gemeente de wettelijke maximale beslistermijn voor een besluit, stelt de commissie. In 14 van de 70 zaken volgde de gemeente het advies van de commissie niet op; meestal verwierp B&W dan het bezwaar terwijl de commissie dit gegrond had verklaard. Maar ook kwam voor dat de bestuursrechter later in beroep tot een ander oordeel kwam dan de commissie: meestal in het voordeel van de bezwaarmaker. Eerder bleek al dat de gemeente Haaren bij de rechters relatief vaak ongelijk krijgt.

Het college zal met een plan met verbeterpunten komen. Probleem is dat ervaren ambtenaren zijn vertrokken en er steeds meer tijdelijke freelancers de vergunningen en handhaving moeten doen. Ook dit jaar zijn er termijnoverschrijdingen en werden vergunningen ‘van rechtswege’ verleend omdat de gemeente de aanvraag niet op tijd afhandelde.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

 

Kerst vieren we samen!
Boedel Helvoirt 'redelijk'

CC Corvers Column

9 november 2018 CC Corvers Column: Harry

Zo doet Harry dat! Gewoon zeggen wat je weet. Heel...

Rubriek: Huyswerk

20 september 2018 Huiswerk: Wat heeft ons kabinet in petto voor de woningmarkt in 2019?

Er klonk een positief geluid, want veruit het groo...

1 november 2018 in Voorpagina
One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. De commissie slaat de spijker op zijn kop, zoals afgelopen week maar weer is gebleken in nieuwbouwwijk Den Hoek. Bij het aanvragen van een omgevings(bouw)vergunning werd door
  de gemeente tot voor kort aangegeven dat er uitsluitend boorpalen mochten worden gebruikt voor de fundering van de woningen, omdat men schade als gevolg van hei-werkzaamheden wilde voorkomen. Dit heeft voor een groot aantal (huidige ) bewoners extra kosten met zich meegebracht. Tot onze verbazing werd er echter een paar weken geleden plots een hei- installatie waargenomen bij een nieuw project van fase 2. Toen het uiteindelijk lukt om iemand van de gemeente te spreken over deze gang van zaken, kwam men niet verder dan de opmerking dat werd voldaan aan de verstrekte vergunning. Niemand kon uitleggen waarom hei-werkzaamheden nu ineens wel werden toegestaan ! Dit voorval sluit naadloos aan bij de conclusie van de commissie ; de basis waarop deze vergunning is verstrekt kan niet worden gemotiveerd en de betreffende ambtenaren met kennis van zaken zijn niet meer bij de gemeente werkzaam. Hopelijk valt de schade voor de direct omwonenden mee, maar hier is maar één conclusie mogelijk; de overgang naar Vught kan niet snel genoeg worden gerealiseerd !