[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”36579″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]De Gemeente Haaren scoort slecht als het gaat om juridische procedures. Dat vindt gemeenteraadslid Jan van Ginneken van de grootste oppositiepartij van Haaren Progressief’96 op basis van een telling. Hij stelde daarover schriftelijke vragen aan het College van B&W.
Als de gemeente een besluit neemt over bijvoorbeeld een vergunning of een bestemmingsplan en betrokkenen zijn het er niet mee eens dan kunnen ze bezwaar maken bij B&W en als dat niks oplevert beroep aantekenen bij de rechtbank. Daarna nog hoger beroep bij de Raad van State. Een ruwe telling van de gepubliceerde uitspraken van de Rechtbank en de Raad van State leerde Van Ginneken dat in de voorbije vier jaar tegen besluiten van de gemeente 40 keer (hoger) beroep werd ingesteld bij de rechter. Dus behalve Haarendael waren er nog veel andere geschillen. Van Ginneken vindt dat veel te veel voor zo’n kleine gemeente. De gemeente Tilburg bijvoorbeeld, met 15 keer zoveel inwoners, had in dezelfde periode zo’n 100 rechtszaken.
Van de 40 rechtszaken tegen de gemeente Haaren werden er volgens de telling van Van Ginneken 18 verloren. Dat is 45%, tegen Tilburg 35% verloren zaken. Het raadslid vind dat zorgwekkend. “De rechter keurt een besluit alleen af bij grove onrechtmatigheid. Telkens als dat gebeurt verliest iemand het vertrouwen in het gemeentebestuur. En dan gaat het om mensen die naar de rechter zijn gestapt. De meeste mensen leggen zich neer bij een besluit van de gemeente. Dus hoe vaak zijn ook die eigenlijk ook fout?”
Hij vraagt zich af hoe de cijfers exact liggen, omdat hij zich alleen baseerde op gepubliceerde uitspraken op rechtspraak.nl. Ook wil hij weten hoe vaak er eerst bij B&W bezwaar werd aangetekend en hoe vaak het gemeentebestuur in de voorbije bestuursperiode in gebreke is gesteld wegens te laat beslissen over aanvragen, verzoekschriften en bezwaarschriften.
Zijn partij Progressief’96 stelt in de verkiezingscampagne de Haarense bestuurscultuur aan de kaak. “Wij willen een gemeente die luistert naar de inwoners in plaats van een gemeente waar de inwoners naar moeten luisteren”, staat in het programma. Veel rechtszaken komen volgens de partij omdat niet wordt geluisterd naar betrokkenen bij de voorbereiding van een besluit. Mensen worden overvallen door een voor hen nadelig besluit en kunnen dan niet anders dan een procedure starten. Dat leidt weer tot een vechthouding van de gemeente. Van Ginneken: “Natuurlijk kan niet iedereen zijn zin krijgen maar mensen moeten wel begrijpen waarom de gemeente iets besluit. En besluiten moeten juridisch gewoon deugen.”[/vc_column_text][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-4″][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *