Ingesproken 31-03-2016 Haaren, Peter Dirks, namens BTH

Sinds 28 januari 2016 hebben de inwoners vanuit de gemeente Haaren niets meer gehoord over het project Toekomst Haaren. Op donderdag 3 maart maakte ik hier al melding van. Toen was u er stil van …. nu 4 weken later is het echter nog altijd stil.
Vandaar dat ik u vanavond, namens de Belangengroep Toekomst Haaren, weer even mee terug neem in de tijd. Dit om te voorkomen dat het onderwerp Toekomst Haaren op een geruisloze wijze van de politieke agenda gehaald wordt.
Op 9 oktober 2014 lag er een zogenaamd opiniërend stuk van het College aan de Raad voor, over de Toekomst van de gemeente Haaren, want zelfstandig blijven sloot niet aan bij de Provinciale visie van veerkrachtig bestuur en Haaren had niet de vereiste omvang om de daarbij behorende taken goed uit te kunnen voeren. In het opiniërend stuk stond dat er, ook na de dialoogavonden in september, geen enkel argument was om niet te fuseren met de gemeenten Boxtel en St. Michielsgestel. Tevens werd met lange, omslachtige, teksten de oriëntatie op Oisterwijk en Vught en de opsplitsing van de 4 dorpen onderuit gehaald. Dit was geen opinierend stuk, maar een duidelijke sturing vanuit het College richting de Raad. Gelukkig lieten de inwoners van zich horen. Ze hadden dat overigens al gedaan tijdens de dialoogavonden in september 2014, maar die uitslagen werden verdraaid of weggestopt. Lees de notulen er nog maar eens op na; die waren klip en klaar. De inwoners gaven duidelijk aan NIETS te hebben met Boxtel en St.Michielsgestel, maar wel veel met Oisterwijk, Udenhout en Vught.
En toen begon ons intensieve contact.
Verontruste burgers spraken regelmatig in, verenigden zich in de Belangengroep Toekomst Haaren, stelden een Manifest op, verspreidden posters, hielden in korte tijd een enquête in de 4 dorpen én verzamelden duizenden handtekeningen, waarbij de burgers zich duidelijk uitspraken tegen de beoogde samenwerking en samenvoeging op termijn met Boxtel en St. Michielsgestel.
Op 20 november 2014 werden deze handtekeningen onder massale belangstelling van de inwoners aangeboden aan de burgemeester. Diezelfde avond werd een motie aangenomen, waarin het hele proces on hold gezet werd omdat u van mening was dat de burgers een andere richting op wilden dan u voorstond én u wilde de geluiden van de burgers serieus nemen.
Een heel nieuw proces werd opgestart: Bureau WagenaarHoes kreeg opdracht een Plan van Aanpak op te stellen en een scenario-onderzoek te begeleiden, een Brede Klankbordgroep werd opgericht, er volgde een onderzoek naar 36 scenario’s op basis van 10 criteria, bewonersavonden werden georganiseerd en de publiciteitsmachines draaiden op volle toeren met als uiteindelijk beoogd resultaat ANDERHALF JAAR LATER een referendum, waarbij de burger zich uit zou mogen spreken.
Zover is het dus nooit gekomen, want het College vond in haar voorgenomen besluit op 17 december 2015, dat opsplitsen weliswaar een reële mogelijkheid was, maar pas op termijn. Men gaf toen nog wel aan dat de oriëntatie van de mensen uit de dorpen leidend moest zijn. Later verdween die toevoeging weer uit het concept-besluit.
Dat de voorstellen vanuit het College niet goed waren, blijkt wel uit het feit dat er op deze voorstellen elke keer meerdere moties en amendementen ingediend werden. Dat leverde de nodige chaotische taferelen op, met als gevolg dat u het met elkaar niet eens kon worden over de vragen voor het referendum, welke u als raad zou moeten goedkeuren.
En sinds 17 december, dus al ruim 3 maanden geleden, is het oorverdovend stil. Het onderwerp Toekomst Haaren lijkt volledig van de agenda verdwenen. Dat kan niet en dat mag niet !!
Niet alleen is er de afgelopen 1,5 jaar heel veel belastinggeld uitgegeven, maar het ergste is dat u de burgers, die u serieus zei te willen nemen, kennelijk volledig negeert.
Wij roepen u op de Toekomst van Haaren opnieuw op de agenda te zetten en te communiceren met uw burgers die zich anderhalf jaar lang hebben laten horen. ZET HET VOORGENOMEN BESLUIT Z.S.M. OM IN EEN BESLUIT. Nu is het een open einde, waarbij de resultaten uit alle informatieavonden en onderzoeken met een dikke laag stof bedekt lijken te raken.
U weet dat zelfstandigheid (hoofdlijn 1) geen toekomstbestendige en veerkrachtig bestuurlijke oplossing is voor de langere termijn. En het College is van mening dat het toekomstperspectief voor de gemeente een opsplitsing is, waarbij de oriëntatie van de inwoners van ieder van de dorpen leidend is.
Ik (namens de Belangengroep Toekomst Haaren) wil eindigen met een vraag: Wat gaat u geachte Raadsleden met het onderwerp Toekomst Haaren doen?
• De belangengroep Toekomst Haaren adviseert u ACTIEF aan de slag te gaan en in gesprek met de inwoners en ondernemers om zodoende goed voorbereid te zijn op de periode dat de gemeente niet zelfstandig kan blijven. En dat laatste, daar was u het met z’n allen al over eens !!
Bedenk, dat als u nu de burger negeert, de burger er ook niet voor u zal zijn wanneer u hem of haar nodig heeft. Aan elk van u nu de kans om zich als een waarlijk volksvertegenwoordiger te gedragen EN te handelen.
Dank voor uw aandacht

AAA reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *