Uit het archief van de NPO (NOS) dook onlangs een filmpje op over het paosei ophalen uit (Polygoon), 1932.
Het filmpje is gemaakt op Den Distelberg, op de achtergrond het huis van de familie Gubbels en links het huis van de familie Vugts.
Volgens redelijk betrouwbare bron is het vrouwtje wat de deur open doet, Trienneke van Son, en het huis is later Manege Smarius.
Grappig is om te zien dat de jongens toen al rookte.
(Item uit “Nederland in Klank en Beeld” (B14) over het eieren verzamelen door de jeugd in Helvoirt, een plaatselijk Paasgebruik. Een groep jongens loopt met versierde stokken en een mand eieren door het dorp. Bij een huis zingen ze een lied, waarna ze een aantal eieren krijgen.)
Info: Toon van der Zanden

5 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Martien Vromans. , 31 maart 2016 @ 22:25

  Klopt dat het Trien van Son is. Mijn overgrootmoeder oftewel opoe. Woonde aan Distelberg 13. Maar het huis is later niet manege Smarius. Dat is nr 11.

 • Jos van de Graaf , 1 april 2016 @ 00:30

  Martien, je hebt gelijk.
  Ik heb Trien van Son persoonlijk gekend, ik ben ook op de Distelberg geboren en in het
  huis van Smarius woonde Jan van Berkel.

 • Jos van Berkel , 3 juni 2019 @ 17:52

  Als geboren Distelberger ( geboren in 1951 ) ken ik het eieren ophalen vanuit de lagere school in Cromvoirt. Ook de Helvoirtse school deed hieraan mee, ik meen 2 groepen, 1 naar de Distelberg en 1 richting Haaren.
  Ik heb Trien van Son wel gekend, kan me haar niet meer voor de geest halen, is te lang geleden. Het huis aan de overkant is inderdaad van Wout Gubbels ( Nieuwkuikseweg ). Op de hoek met de Distelberg woonde Van Vught ( later verhuisd naar de Cromvoirtse polder ? ) Daarna is het bewoond geweest door Wim Vugts. Het huis van Trien van Son ( Distelberg 13 ) is nu witgeschilderd en verbouwd.
  Wat nu de manege is was vroeger de boerderij van mijn opa, Janus van Berkel, met zijn vrouw Cor Konings. Mijn vader Dorus van Berkel is daar ingetrouwd en ik ben daar geboren.
  Later zijn we verhuisd naar Duinoordseweg 20 en is mijn oom Jan van Berkel op de Distelberg nummer 9 komen wonen. Door Van Buitenen is deze boerderij verbouwd tot manege, weer later via Jan Geerts naar Frans Smarius, heeft daarna lang te koop gestaan.

 • A. Suerink , 2 september 2020 @ 13:54

  Wellicht staat mijn vader tussen de kinderen op dit filmpje, geboren in 1924 te Cromvoirt, Bart van der Bruggen. Mijn moeder is geboren op de Distelberg 5, Sjaan Verhoeven.

 • Henny van son , 16 december 2022 @ 10:14

  Trien van Son was mijn oma. Herinner me het huis nog heel goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *