Slider

Fietsersbond ontvangt cadeautje bij in gebruik name fietspad Oude Bosschebaan Helvoirt

Onder aanvoering van Martien Vromans ( links met stropdas) en rechtsvoor Frits van Bruggen (ANWB), In wielertenue Roger Heijltjes van de Provincie en de heren Frank Pullens (Guldenberg) en Ton van Oosterhout met open jas van aannemer Structon fietste men een kort ritje over het betonnen fietspad. Foto: Dennis Münninghoff.

HELVOIRT – 27 augustus 2020. Het nieuwe betonnen fietspad aan  de Oude Bosschebaan in Helvoirt, over een lengte van 2800 meter, is woensdag officieel in gebruik genomen. (zie eerder bericht op deze site)

Een korte fietstocht onder aanvoering van wethouder Martien Vromans en de directeur van de ANWB Frits van Bruggen trok de aandacht van genodigden, aanwonenden  en belangstellenden waaronder de Fietsersbond die een cadeautje kreeg. 

Voor de Fietsersbond had wethouder Vromans  een verassing. De Fietsersbond vroeg onlangs naar een cadeautje. Een leemachtige fietspad aanleggen op het zandpad dat Runsvoort heet en dan over een lengte van 470 meter. Vanaf de geasfalteerde Runsvoort tot aan het nieuwe betonnen fietspad aan de Oude Bosschebaan.  Die toezegging ontving  Christ van Iersel van de Fietsersbond van wethouder Martien Vromans. De aannemer gaat kijken op welke manier dat tot stand kan komen.

De Fietsersbond kreeg de helft van het gevraagde maar was er heel blij mee.  Soortgelijk verzoek had de Fietsersbond over een puinachtige weg aan de Pickensteeg en een stuk onverharde Esschebaan op grondgebied van Vught. Doel van de gevraagde cadeautjes waren het verbeteren van de veiligheid van de fietsers op die stukken weg.

Mooi, heel mooi , verschrikkelijk mooi

Geert Verhoeven  (78) woont al 45 jaar aan de Oude Bosschebaan en heeft nooit eerder onderhoud aan de smalle fietspad gekend. Nu is een super snel en fietsvriendelijk breed fietspad aangelegd.

Verhoeven. “Je merkt het nu al in de tijd dat het pad nog niet officieel is vrijgegeven. Het is veel drukken met fietsers. Op het fietspad lopen vonden de fietsers voorheen al niet leuk maar nu helemaal niet meer. Ze komen met hun e-bike met hoge snelheid aan fietsen alsof het pad alleen voor hun is. Maar wij mogen daar toch ook op lopen. Van de week werd ik al bijna omver gereden door zo’n snelle jongen.”

Geert Verhoeven kan er wel om lachen. “De fietspad is toch ook voor wandelaars.”

“De wielrenners ontdekken ook dit pad. Voorheen hoorde ik veel gemopper over het fietspad. Nu zijn het lovende woorden. Schitterend fietspad. Prachtig uitzicht over landerijen. Ongelooflijk dat deze natuur zo dicht bij onze woonplek is. Het woord mooi met al zijn bijvoeglijke naamwoorden heb ik de laatste weken voorbij horen komen. De fietspad ziet er ook gelikt uit.  Waar hebben ze een fietspad waar je met vieren naast elkaar kan fietsen?  Wij in Helvoirt. “

De directeur van de ANWB met 4,7 miljoen leden bleek jaloers op die betonnen duurzame fietspad van 3,5 meter breed. Juist hij had voorbije zomer een artikel geschreven in de dagbladen met aandacht voor de breedte van de fietspaden in Nederland. Alle fietspaden moesten breder en juist hier in het Brabants Helvoirt lag er eentje die hij voor ogen had. Dat was ook de reden van Martien Vromans om deze man uit te nodigen. Hij “zong” de loftrompet over het resultaat.

De wethouder volgde de realisatie van de aanleg nauwgezet.  “Als  wandelliefhebber  kwam ik om de zondag hier langs voor mijn wekelijkse wandeltocht. Daarvan genoot ik bij het zien van de vorderingen. Alle mensen die zich hiervoor inspanden mogen trots zijn op het resultaat. Ik ben het zeker. Dank zijn we verschuldigd aan de provincie Noord Brabant, zonder subsidie van hen was het ons niet gelukt. We hebben nu een fietsslagader aangelegd voor alle bezoekers van het toekomstig Nationaal Park Vincent van Gogh.”

Niet alleen voor fietsers

Jan van der Voort (90) uit Helvoirt, in de volksmond bekend als Jantje Voorten, is met de nieuwe fietspad in zijn sas. “Voor mij is het een uitkomst. Een paar maanden terug leverde ik mijn rijbewijs nog in. Probeerde met mijn scootmobiel over de weg  Guldenberg te rijden. Dat is levensgevaarlijk. Nooit meer gedaan. Deze fietspad is een uitkomst voor mij. In mijn jonge jaren heb ik hier veel gewerkt voor de gemeente  in de bossen. Bomen planten, bomen verzetten en onderhoud plegen aan de paden. Nu is het genieten. Ik rij in de morgen weg. Woon vlakbij en zit heel snel op het brede fietspad, geniet van de natuur en onderweg leg ik even aan bij het hotel Guldenberg, doe een bakje koffie, maak een praatje met een bekende die je daar altijd wel tegenkomt en ga dan naar huis voor het eten.” Terwijl hij het zegt geniet de man er met volle teugen van. Hij noemt plaatsen waar hij allemaal met zijn auto is geweest. Zoals  Noorwegen, Zweden, Frankrijk en met name Lourdes. Nu geniet hij van de oudste weg van Den Bosch naar Antwerpen.  Ooit een zandweg, nu het pronkstuk van het toekomstige Vincent van Gogh Nationaal Park.

Jan van der Voort (90) : “Deze nieuwe fietspad is voor mij een uitkomst en geniet van de natuur “.
Een beeld van de inmiddels geschiedenis zijnde fietspad uit begin 2020.
De betonnen fietspad waar menig gemeente  jaloers op is. Opengesteld 26 augustus 2020.

Van onze correspondent

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

2 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Astrid , 27 augustus 2020 @ 19:41

  Hoe je op dit oerlelijke fietspad jaloers kan zijn, begrijp ik niet. Natuurlijk moest er iets gebeuren met het oude, te smalle fietspad, maar dit? Een prachtig zandpad in zijn geheel opofferen voor deze fietssnelweg is absurd! Er zijn meer recreanten dan alleen fietsers.

 • Aad Smid , 6 september 2020 @ 13:31

  Astrid, met dit nieuwe brede fietspad kunnen alle soorten gebruikers nu veilig en prettig samen verkeren. Denk aan fietsende gezinnen, e-bikers en racefietsers, maar ook aan wandelaars en bv. scootmobiels (Jantje Voorten!). Niet voor niets zei ANWB-directeur Frits van Bruggen vorige week bij de opening dat dit fietspad zijn toekomstdroom was.
  De Fietsersbond hoort van veel fietsers alleen maar enthousiaste verhalen terug.
  Fietsroutes rond de Drunense Duinen worden steeds populairder. Daarnaast maakt de Oude Bosschebaan deel uit van het wandel-netwerk en een mountainbike route. Ja, het wordt steeds drukker en op dit brede pad kan alles veilig en aantrekkelijk samen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *