Slider1
slider2

Drieluik voorrang aan veiligheid

Drieluik voorrang aan veiligheid

HELVOIRT – 14 februari 2019   De gemeente Haaren heeft veiligheid en leefbaarheid hoog in het vaandel staan. In de dorpen binnen de gemeente Haaren maken wij gebruik van verschillende diensten die zich inzetten voor een veilige en leefbare buurt en omgeving voor u.
In een drieluik stellen we deze diensten graag aan u voor.

Deel 3 De vrijwillige brandweer

Als je spreekt over de brandweer dan denken we vaak aan de rode auto’s en brand blussende mannen en vrouwen. De primaire taak van de brandweer is dan ook het blussen van brand. Maar de brandweer doet meer! Je leest in dit artikel meer over de posten in de gemeente Haaren en waar de vrijwillige brandweer zich mee bezig houdt.

De gemeente Haaren heeft twee posten. Eén in Haaren aan de gemeentewerf vast, en één in Helvoirt met in totaal 40 vrijwillige brandweermannen. Dit zijn mensen met een hele diverse achtergrond. Mannen (helaas nog geen vrouwen in de gemeente Haaren) die naast hun brandweerwerk een baan bij een werkgever of zelfstandige zijn. De vrijwillige brandweer volgt de tweejarige basisopleiding voor brandweerpersoneel Manschap A met de modules brandbestrijding en technische hulpverlening.
Zo ook postcommandant van Haaren Albert van de Wiel (51 jaar) en Nico van der Sande (58 jaar ) postcommandant van Helvoirt. Beiden al meer dan 30 jaar in het vak dus aan ervaring geen gebrek.
Albert is in het dagelijks leven docent bedrijfshulpverlening en Nico een agrarische onderneming in Helvoirt. Beiden zetten zich vol overgave, en soms met gevaar voor eigen leven, in voor een veiliger Haaren. Hun drijfveer? “Iets te kunnen betekenen voor de inwoners, dienend aan de gemeenschap zijn en de variatie van het werk” roepen ze gedreven.
Variatie in het werk is er zeker. Er komen ongeveer 100 meldingen per jaar binnen bij de twee posten.
Zodra er een 112-melding komt vanuit de meldkamer spoeden de heren zich naar de kazerne. Intussen gaat ook de pieper af van de andere vrijwillige brandweerlieden. Het rooster is zo opgesteld dat er altijd minimaal 6 brandweermannen binnen 8 minuten ter plaatse van de melding kunnen zijn.
De brandweer in Haaren heeft twee tankautospuiten en daarnaast de waterwagen, die in Helvoirt staat, ter beschikking. In deze waterwagen kan 16500 liter water en heeft ook een regionale functie.

Meldingen die in onze dorpen gedaan worden zijn divers van aard. Van hulpverlening bij verkeersongevallen tot woningbrand. Van het mee helpen zoeken naar een waardevolle hond tot het ruimen van schade door een storm. Daarnaast ondersteunen ze de gemeente bij het ruimen van gevaarlijke stoffen.
Maar ook op educatief gebied draagt de brandweer graag haar steentje bij. Ze geven op verzoek voorlichting op scholen waarbij de brandweerwagen voor de kinderen natuurlijk niet mag ontbreken. Daarnaast ondersteunen ze activiteiten met grote kampvuren om de veiligheid te waarborgen.
De vrijwillige brandweer oefent elke maandag om deze vaardigheden op peil te houden. Op de posten voeren beroepsmedewerkers ondersteunende taken uit op het gebied van preventie, preparatie en repressie zodat de brandweerlieden zich kunnen richten op de uitrukken zelf.

Wat kunnen inwoners eigenlijk zelf doen om de veiligheid in en rondom huis te verbeteren? Daar geven Nico en Albert graag antwoord op. Een veilige omgeving begint immers bij jezelf.

• Op dit moment wordt er door de brandweer kritisch gekeken naar geparkeerde auto’s in een woonwijk of langs de straat. U helpt de brandweer door zo te parkeren dat zij er goed door kunnen. Daarnaast kunt u controleren of uw huisnummer voldoende zichtbaar is vanaf de straat. Zeker in het donker en in het buitengebied kan het voor de brandweer een zoektocht zijn.
• Een goedwerkende rookmelder op elke verdieping is niet meer weg te denken. Gelukkig is dit al een vereiste in nieuwbouwwoningen. Er bestaan overigens gekoppelde rookmelders. Mocht de melder beneden afgaan dan gaan alle rookmelders in huis af.
• Houd de trap vrij en sluit zo veel mogelijk deuren voordat je naar bed gaat. Op deze manier verspreidt de rook en het vuur zich minder snel. Zorg voor een herkenbare voordeursleutel en leg deze op een vaste plek zodat je deze snel weet te vinden.
• Schaf een sproeischuimblusser aan en geen poederblusser. Dit beperkt de nevenschade.

Om in de toekomst verzekerd te zijn van voldoende postleden is brandweerpost Haaren op zoek naar versterking. Daarom wordt er binnenkort gestart met het werven van nieuwe brandweermannen en vrouwen. Wil je hier vast meer informatie over dan kun je contact opnemen met Albert van de Wiel via a.vandewiel@brwn.nl
Nico voegt daarnaast graag nog even toe dat er op 10 juni, tweede pinksterdag een open dag is op de kazerne in Helvoirt. Zet dit dus vast in je agenda!

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *