Slider1
slider2

Dijkstra & Evenblij Ter Plekke zondag live vanuit Nationaal Monument Kamp Vught

Foto: Annemieke van der Togt

VUGHT/CROMVOIRT/HELVOIRT – 2 mei 2024. Het NPO Radio 1-programma Dijkstra & Evenblij Ter Plekke zendt aanstaande zondagavond uit vanuit Barak 1B.

Dit is de laatst overgebleven authentieke barak van het voormalige Kamp Vught.
Presentatoren Erik Dijkstra en Frank Evenblij praten daar over de geschiedenis van het terrein, over de periode tijdens en na Tweede Wereldoorlog.

Er is aandacht voor de beruchte bunkergevangenis waar de nazi’s politieke gevangenen opsloten. Er zijn plannen om die gevangenis weer in gebruik te nemen. Daar zouden dan zware criminelen worden opgesloten.

Actrice Mirjam van Dam vertelt over verzetsvrouwen Hetty Voûte en Gisela Söhnlein die in Kamp Vught gevangen zaten. In die donkere tijd schreven ze cabaretteksten en traden op als het duo Pooh & Piglet.

De Joodse Amsterdamse bokser Ben Bril, deelnemer aan de Olympische Spelen in 1928, kwam ook in Kamp Vught terecht. Coen Deegen vertelt over Bril en de rol van Joodse boksers in de oorlog.

Met journalist Marijke Verduijn en Dick Nieuwland gaat het over de periode na bevrijding van Kamp Vught in oktober 1944. Nieuwlands ene opa was een gevangene geweest van de nazi’s, zijn andere opa moest na de bevrijding achter tralies omdat hij lid was van de NSB.

In de jaren 50 kwamen Molukse oud-KNIL-militairen met hun gezinnen in de barakken te wonen. ‘Woonoord Lunetten’ zou van tijdelijke aard zijn, maar er is nog altijd een Molukse woonwijk.

De Vughtse FIERE verzorgt de livemuziek.

U bent van harte welkom om de uitzending op 5 mei bij te wonen.
Locatie: Barak 1B, Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600, Vught.
Inloop 18.30 tot 19.00 uur.
De radio-uitzending is van 19.00 tot 21.00 uur en is ook te volgen bij BNNVARA op NPO Radio 1 en nporadio1.nl

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *