Dementie: alles op een rijtje
Twintig jaar aan behulpzame verhalen door Irene Smoor en Sophie Gersjes
VUGHT/CROMVOIRT /HELVOIRT ā 16 februari 2022. Een tijd geleden kwam het idee om de ervaringen, kennis en verhalen van Irene Smoor (rechts op de foto) opnieuw op te schrijven en uit te brengen als een artikelenreeks.
Een reeks van verhalen die door de herkenbaarheid in ervaringen en gevoel mensen met dementie en de mensen daaromheen wellicht kan helpen. Irene en ik (Sophie) zijn om de tafel gaan zitten en gestart met het uitvoeren van dit idee. In deze introductie vertellen wij je wat je van deze reeks kan verwachten
Een tijd geleden kwam het idee om de ervaringen, kennis en verhalen van Irene Smoor opnieuw op te schrijven en uit te brengen als een artikelenreeks. Een reeks van verhalen die door de herkenbaarheid in ervaringen en gevoel mensen met dementie en de mensen daaromheen wellicht kan helpen. Irene en ik (Sophie) zijn om de tafel gaan zitten en gestart met het uitvoeren van dit idee. In deze introductie vertellen wij je wat je van deze reeks kan verwachten
Irene Smoor
Irene Smoor is psychogerontololoog, een echte vakspecialist dus. Twintig jaar lang was zij werkzaam bij Alzheimer Nederland, voornamelijk op het gebied van voorlichting. Deze twee decennia had Irene dagelijks contact met mensen met dementie en hun familieleden. Het dagelijks contact met deze mensen zorgt voor ontelbare verhalen over hun vragen, twijfel, angsten, oplossingen en keuzes. Deze persoonlijke verhalen vind je terug in deze artikelenreeks. Deze reeks loopt met de fases van dementie mee. We beginnen bij de eerste verschijnselen van dementie, het z.g. āniet pluisā gevoel en eindigen bij als āthuis verzorgen niet meer gaatā.
Sophie Gersjes
Mijn naam is Sophie Gersjes en ik ben bestuurslid Communicatie en PR bij Alzheimer Nederland Afdeling Regio ‘s-Hertogenbosch – Bommelerwaard.
Momenteel ben ik bezig met de master Communicatie en BeĆÆnvloeding. Naast mijn connectie met de werkzaamheden van mijn functie speelt dementie een belangrijke rol in mijn leven. Van mijn zevende tot mijn vijftiende woonde ik bij mijn grootouders waarvan een de ziekte van Alzheimer had. Zo beleefde ik de gevolgen van dichtbij. Ook mijn andere twee grootouders hebben een vorm van dementie. Door deze ervaringen zet ik mij graag in voor een dementie- vriendelijke samenleving.