Slider1
slider2

De Leyetocht op een dag druk bezocht

Drukte bij het inschrijven zondagmorgen bij Leyetocht in d'n Inbreng te Helvoirt.

HELVOIRT – 27 augustus 2023. Editie 45 van de Leyetocht in Helvoirt verliep voorbije zondag soepel tussen de buien door met een goede opkomst van fietsfanaten. De mountainbikers spraken over mooie gevarieerde routes, 30-40-50 km, door het buitengebied van Helvoirt, Cromvoirt en Vught. De toertochtrijders, 50-75-100 km, lieten hun zweetdruppels vallen op het grondgebied van onder andere Loon op Zand, Dongen, Dorst, Gilze Rijen, Tilburg en Udenhout.

Het begon op zondagmorgen heel rustig waarbij de deelnemers rond de klok van zeven uur binnen druppelden. Een uur later stond het hele inschrijflokaal in jeugdhuis d’n Inbreng vol met fietsliefhebbers. Het leverde gezelligheid en veel fietsgenot op maar geen verrassend hoeveelheid deelnemers. Wel complimenten voor de organisatie. Zoals mooie mountainbike routes en fraaie toertochten. In totaal sprongen er dit jaar op een dag 1042 fietsers in het zadel. Dat waren er vorig jaar in twee dagen 1264 fietsliefhebbers.

Er waren ook deelnemers met kritiek “Mijn naam hoeft niet in de krant maar waarom de twee kortste routes laten vallen. Houd een afstand van 25 km overeind en je kan de jeugd een keer proberen op de fiets te krijgen. Nu zijn de twee kortste afstanden van 25 en 39 km niet meer mogelijk.”

Pechvogels
Pechduivels zijn er haast elk jaar. Dit keer trof het Maikel van den Akker (46) uit Nuland. Zijn volledig geveerde aluminium fiets is compleet naar de haaien. Zijn frame uit 2019 is middendoor gebroken. Daar baalt hij van. Als pechvogel haalde de organisatie hem onderweg op met de bezemwagen. In Helvoirt was de bui al een beetje gezakt. Hij glimlachte toen we vroegen wat de letters op zijn shirt betekenden. Van den Akker: “VTVIDO betekent: Veel Te Vroeg In De Ochtend. Daarmee fietste ik voor het goede doel van Duchenne Heroes en zamelde bijna tienduizend euro in.”
Hij werd getroost door Jos Smits (82) uit Vinkel. “Nu is de fiets kapot maar het kan ook anders”. Smits fietste samen met zijn partner de route van 50 km. “We hebben genoten”, zei hij bij terugkeer in Helvoirt.

Jos Smits uit Vinkel (links) troost Maikel vd Akker uit Nuland. "Nu is alleen je fiets kapot."

De tachtig plusser heeft gelijk. Rob Hardeman (53) uit Sliedrecht viel onderweg met zijn hoofd op de grond. Hij mag een nachtje blijven slapen in het ziekenhuis in Den Bosch. De doctoren nemen geen risico. Later op de avond liet zijn moeder weten dat het beter gaat met de onfortuinlijke mountainbiker.

In fietsstoeltje aan het stuur
De jongste “deelnemer” is wellicht Abel de Vaan (2) uit Wijk en Aalburg. In een fietsstoeltje aan het stuur van haar vader volgde het tweetal de kortste route over 30 km. Volgens vader Dave de Vaan vond de kleine het heel gezellig voor op het stuur. “De hele weg zit ze te praten.”

Achtergrond muziek
Bijzonderheden zijn er elk jaar. Zoals de Col de Gubbels is een kuitenbijter. Het Geniemuseum steelt de harten van de deelnemers met hun opgezette parcours. Aannemer Peijnenburg heeft voor elk type renner een klimmetje gemaakt. Tot slot de gebroeders Van Bergen met stimulerende muziek op de achtergrond en een stuk labyrint met een stevig klimmetje aan het eind van hun bedachte “sloopzone”. Menigeen was blij de finishlijn te passeren.

Bron: De Leyetocht

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *