Slider1
slider2

De klassieke oude radio met muzikale vreugde voor ouderen

HELVOIRT – 19 april 2024. In de afgelopen jaren heb ik als vrijwilliger veel tijd besteed aan het herintroduceren van verschillende muziekapparaten in tehuizen en verzorgingscentra, met als doel om (demente) ouderen weer in contact te brengen met de muziek uit hun jeugd.

Van de klassieke Wonderfoon tot de nostalgische Pathefoon, en ook bijpassende geluiden bij een poster of in de tuin, deze apparaten hebben een bijzondere kracht om herinneringen tot leven te wekken. Het is hartverwarmend om te zien hoe de ouderen genieten, vooral wanneer het apparaat ook nog eens herkenbaar is uit hun verleden. Maar er was altijd een idee dat door mijn hoofd speelde – een oude radio, geen replica, maar een authentiek radiotoestel dat is voorzien van moderne elektronica om oude nummers te kunnen afspelen. Het mag dan niet origineel zijn, maar het zou ongetwijfeld prachtig zijn.

Deze droom begon werkelijkheid te worden toen ik me realiseerde dat Jan Hamers, de bekende eigenaar van de elektronicawinkel op de marktveld in Vught, ook een passie had voor oude elektronica. Jan stond niet alleen bekend om zijn winkel, maar ook om zijn eigen elektronica museum, waar hij zijn collectie aan geïnteresseerden en scholen tentoonstelde. Hij reviseerde de oude toestellen en gaf ze een nieuw leven in zijn museum. Ik wist dat Jan een voorraadje oude radio’s had staan. Met dit in gedachten besloot ik het idee om oude radio’s om te bouwen te bespreken met de familie Hamers. Tot mijn vreugde stemden ze ermee in om enkele radio’s ter beschikking te stellen. Deze zouden een nieuw thuis vinden in onder andere Boswijk, de Lindetuin (Vughterstede), de Vlasborch en op een afdeling van de Leyenhof in Helvoirt. Wellicht hebben ook andere tehuizen interesse. De eerste radio is inmiddels geplaatst bij de Boswijk en binnenkort gaan de andere radio’s naar de andere instellingen voor muzikale vreugde.

Hoewel Jan Hamers helaas enkele jaren geleden is overleden, leeft zijn nalatenschap voort door middel van deze radio’s. Ze krijgen een tweede leven en brengen vreugde aan mensen die het zo hard nodig hebben. Dit project werd ook mogelijk gemaakt door de vrijgevigheid van de Heijmstichting, die de kosten van de benodigde onderdelen voor haar rekening nam.

Willem van der Pas

Download onze gratis app

1 Comment

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • jan van engelen , 20 april 2024 @ 10:29

    Leuk! Zelf ben ik ook een enorme liefhebber van oude electronica met name oude buizen radio’s en pick-up’s.
    Heb vroeger een hele zolder vol gehad met radio’s,zendapparatuur enz.
    Ik restaureerde die dingen ook.Helaas heb ik er nu nog enkele want heb helaas geen plaats voor meer heel veel van dat spul.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *