De feiten van de Leyetocht
HELVOIRT – 12 augustus 2019. Een fietsfeest in Helvoirt nadert met rasse schreden. De spandoeken geven het aan. Het is fietsen in Helvoirt op zaterdag 17 en zondag 18 augustus. De huisvlaggen stonden dit weekeinde al strak door de straffe wind. Het verhoogt de sfeer naar een fietsgebeuren. We missen nog de rode vlag van de laatste kilometer. Een icoon bij de Tour de France. Ooit hing een dergelijk kleinood boven de route van de Leyetocht met de tekst: Flame Rouge. Het is een beetje geschiedenis. Vrijwilligers bij de Leyetocht zetten een paar feiten op een rij. Mooi om ze eens een  keer achter elkaar te lezen. HelvoirtNet biedt u die gelegenheid.
. De Leyetocht is ieder jaar de derde zondag van augustus. Dit jaar, de 42ste ,  zondag 18 augustus. De mountainbiketocht, de dertiende, is op zaterdag 17 augustus 2019.  Â
. Start en finish is bij het dorpshuis HelvoirThuis in Helvoirt. Daar zijn douches voor handen. Op steenworp afstand van het startpunt aan de Stationsweg in Helvoirt ligt een fraai parkeerterrein waar het gratis parkeren is.
. Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende afstanden. Er zijn mountainbikeritten over 30, 40, 50 km. Hierbij zijn onderweg bevoorradingsposten. De afstanden van de wegtochten op zondag variëren van 25 tot 150 km. Onderweg zijn er controleposten ingericht. De routes zijn bewegwijzerd met speciale pijlen.
. Exact 18 teams van 2 personen hangen ruim 1200 routeborden op voor de bewegwijzering van de ruim 230 km lange routes. Een aantal hiervan halen deze borden op zondag op. Â Â De Leyetocht staat bekend om de verscheidenheid van de routes maar ook om de ongelooflijke hoeveelheid routeborden. “Een blinde kan de route vinden”, wist een trouwe deelnemer zich opvallend uit te drukken.
. Voor de mountainbikeroutes zijn 16 vrijwilligers dagen in de weer om de routes uit te stippelen. Bossen, velden, lanen, karresporen en zandpaden vormen de natuurlijke route met heel veel natuurschoon. De beklimming van de puinberg van Gubbels in Helvoirt is een van de hoogtepunten. Dit jaar voor het eerst ook klimwerk bij het grond- en wegenbouwbedrijf  Peijnenburg in Vught.
. Inschrijven kan op drie manieren. Via de website van de Leyetocht on line. Op de dag van de tocht zelf . Fietsers die lid zijn van de NTFU, de nationale toerfietsbond, krijgen korting. Op zaterdagmiddag in HelvoirThuis of na afloop van de ATB Leyetocht van zaterdag.Â
. Het record aantal deelnemers op een dag is van 1996. Dat jaar begroette de Leyetocht 8234 fietsers. Jaren stopte de telling bij vijf -, zes- of zevenduizend deelnemers. De laatste acht jaren gooiden de weersvoorspellingen, daadwerkelijke regen en hitte tot 35 graden roet in het eten. Vorig jaar namen gedurende 2 dagen bijna  3.000 fietsers deel. Het was het tweede  droge weekeinde tijdens de Leyetocht sinds jaren.
. Sinds 1978 zette de Leyetocht tot op heden bijna 168.000 Â fietsers in het zadel. Toch een gemiddelde van 4.000 fietsliefhebbers.
. De ERKO-pijlen zijn geschiedenis. Bijna 40 jaar gaven zij de richting aan van de routes. In 2019 zijn het de routepijlen van autobedrijf Theo van der Heijden die de Leyetocht gebruikt voor de bewegwijzering.
. De mountainbikeroute heeft dit jaar ook een primeur. Al 12 jaar geven zwarte pijlen op een rode achtergrond de juiste richting aan. Een bekende firma uit Helvoirt met ervaring bij het fietsen verzorgt hagelnieuwe routeborden om de mountainbikers door de bossen te loodsen. Later deze week daar meer over.
Van onze correspondent.
Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net