[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”31376″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]De komende opsplitsing van de gemeente Haaren op 1 januari 2021 slokt zo’n beetje alle aandacht op van de politiek. Om de dorpen verantwoord over te dragen aan de buurgemeenten moet er nog veel werk worden verzet.
De gemeente wil zich de komende tijd richten op een goede overdracht van de vier dorpen naar de buurgemeenten. In de Perspectiefnota, die de opmaat is voor de begroting voor 2019, legt de politiek nog voor een keer haar wensen op tafel. Nu het nog kan! In 2020 gaat de gemeente al taken overdragen. Voor investeringen van enige omvang geldt nu al dat Vught, Oisterwijk, Boxtel en Tilburg daarin moeten worden gekend. Dat zijn immers de gemeenten die straks de lasten moeten dragen van investeringen die nu worden gedaan.
Er worden dus ook geen grote projecten meer opgestart zonder dat de buurgemeenten daarmee hebben ingestemd. Dat geldt ook voor de wensenlijst die de vorige gemeenteraad al heeft opgesteld: vernieuwing van de dorpshuizen Den Domp in Haaren en De Vorselaer in Biezenmortel in combinatie met de Franciscusschool en woningen. In Esch staat nieuwbouw van de Sint Willibrordusschool centraal eventueel samen met dorpshuis De Es. Voor Helvoirt speelt vooral herontwikkeling van de dr. Landmanschool en de kruising bij de N65. Voor veel zaken moet nog wel geld worden uitgetrokken op de begroting van 2019.
En dan is er de personele situatie die zorgen baart. Voor de borging van de belangen voor het personeel komt een convenant in het kader van de herindeling. Maar hoe waarborg je de komende periode de dienstverlening? Haaren ziet ambtenaren met kennis en ervaring vertrekken die met de opsplitsing in het vooruitzicht kiezen voor de zekerheid van een baan elders. Die uitstroom moet worden opgevangen door tijdelijke krachten die vaak duurder zijn. Ook gaat er veel tijd van medewerkers zitten in werk dat met de opsplitsing te maken heeft. Dit alles betekent voor dit jaar al zo’n 700.000 euro extra personeelskosten. Dat bedrag zal de komende jaren alleen nog maar oplopen.
En hoe belangrijk zijn kleinere stappen die je nog kunt zetten? Moet B&W zich bijvoorbeeld juist nu inspannen om nog voor de opsplitsing de destijds wegbezuinigde bibliotheek nieuw leven in te blazen? Nee, vindt de oppositie van Samenwerking 95 en VVD. Juist nu er vanuit burgerinitiatieven bieb-voorzieningen zijn ontstaan.
Maar de scholen zijn niet tevreden met die initiatieven. Enkele boekenkasten in dorpshuizen en scholen zijn nu eenmaal geen volwaardig alternatief voor een bibliotheek. Er is jaarlijks zo’n 120.000 euro (8.54 per inwoner) beschikbaar. Voor dat geld richt je geen bibliotheken op in de dorpen maar is het wel mogelijk dat Haaren weer aansluit bij het bibliotheekconvenant. Daarmee zouden de abonnementstarieven voor inwoners van Haaren bij bibliotheken in buurgemeenten omlaag kunnen en voor jongeren wellicht gratis kunnen worden.
Ook kleine stappen kunnen helpen.[/vc_column_text][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-4″][/vc_column][/vc_row]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *