Slider1
slider2

Corvers Column: Politiepost

Door Peter Corvers 28 oktober 2021

Cromvoirt had tot 1933, toen het dorp bij Vught kwam, een veldwachter die een post had op de begane grond van het gemeentehuis. In 1943 kwam die politiepost terug en bezette Frans Abrahams, in de volksmond D’n Bram, die plek. Begin jaren 70 was het gedaan met de eigen politie in Cromvoirt. Helvoirt had tot 1993 een politiebureau aan de Oude Rijksweg. In dat jaar ging de rijkspolitie en de gemeentelijke politiekorpsen op in de regionale politie. Einde eigen bureau in Helvoirt.

Voor de VVD en Gemeentebelangen mag zo’n politiepost best terugkomen in Cromvoirt en Helvoirt. Bert Timmermans (VVD) verwees in de commissie van 21 oktober naar het coalitieakkoord van PvdA/GL, D66, VVD, CDA waarin staat dat de wijkagenten zichtbaar en benaderbaar moeten zijn. ‘Daar kan bij horen dat zij regelmatig op vaste locaties in de gemeente te vinden zijn’, aldus het akkoord. “Maar in de begroting vindt de VVD dat niet terug”, aldus Timmermans.

En toen de vraag of er in Helvoirt en Cromvoirt een politiepost kan komen waar een wijkagent op gezette tijden aanwezig is? Gemeentebelangen steunde het VVD-voorstel van harte. “Top”, riep Guus van Woesik (GB). Hij zei te hopen dat de andere fracties tijdens de raadsvergadering op 4 november een motie voor een politiepost in beide dorpen gaan steunen. “Dan gaan die er ook komen”, aldus Van Woesik.

Maar amper een kwartiertje later staan beide raadsleden weer met beide benen op de grond. Burgemeester Roderick van de Mortel noemt het voorstel “een illusie”. “Dat ieder dorp weer een eigen politiepost heeft daar droom ik wel eens van”, begint de burgemeester zijn reactie in de commissievergadering. “Een post met voldoende personeel om het dorp tegen de boeven te beschermen. De realiteit is helaas een andere. Het is in dit land verschrikkelijk gesteld met de capaciteit van de politie.” Vught moet het met zes wijkagenten doen, schetst hij de situatie en wijst op nog eens 10 formatieplaatsen die nodig zijn voor extra politiewerk zoals voor de PI in Vught.

Maar ook als dat personeel er wel zou zijn dan nog komt die politiepost er nooit, is Van de Mortel onverbiddelijk. “De hele politieorganisatie (…) is erop gericht om de krapte die er is in te zetten op momenten dat het ook nodig is. Zo min mogelijk in stenen maar zoveel mogelijk op de plaats delict.” De burgemeester heeft liever “dat u thuis wordt bezocht door een agent dan dat er iemand op een post zit te wachten totdat er toevallig iemand langskomt. Dat is zonde van de krapte die we al hebben.” Hij sluit af: “Ik begrijp uw wens voor een post. Maar dat is een illusie en gaat ook nooit gebeuren!”

Bert Timmermans doet nog een poging: “U kunt zich toch wel voorstellen dat als de politie bij mensen langskomt dat de buren gaan vragen: wat komt de politie bij u doen?“ Van de Mortel: “U denkt toch niet dat de politie met sirenes en in een blauw pak langskomt? Neem van mij aan: we hebben hier te maken met professionals en dat gebeurt echt op een heel adequate en professionele manier.” De burgemeester wijst er tot slot nog fijntjes op dat aan een politiepost een prijskaartje hangt. Als de raad toch kiest voor een politiepost dan wel een stuk met een financiële paragraaf…

Nee, die politiepost komt er natuurlijk nooit. Maar die motie ook niet!

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

1 Comment

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Aloys Soullie , 29 oktober 2021 @ 17:28

    Ben het helemaal eens met de burgemeester. Tijden zijn veranderd. Vught was een gemeente met gemeentepolitie (gempo in de grotere plaatsen in Nederland) Het “platte land” werd bediend door de Rijkspolitie. Op het rayon Helvoirt werkten toentertijd 7 politiemensen. Deze waren beschikbaar voor de zaken zich afspelend in Helvoirt. Een ding kunnen we wel vaststellen. Het contact burger – Politie is (laat ik het maar voorzichtig zeggen) ernstig achteruit gegaan. De gevolgen zien we dagelijks.
    Aloys Soullie (voormalig) adjudant der Rijkspolitie (laatste) rayoncommandant van Helvoirt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *