Slider1
slider2

Corvers Column: HelvoirThuis

HELVOIRT – 10 maart 2016. Met de aanstelling van Jan van den Boer als zakelijk leider is er duidelijkheid over de invulling van twee belangrijke posten bij het HelvoirThuis.

Jan gaat de kar trekken, natuurlijk samen met Sietske van Iersel en de vrijwilligers.
Bestuursvoorzitter Brecht Gerritse is er in het interview dat met hem op deze website staat helder over: voor iedereen is er nu duidelijkheid, met z’n allen de schouders eronder. Een positief verhaal gericht op oplossingen.

In het interview met Helvoirt.net is de voorzitter niet te beroerd ook de hand in eigen boezem te steken als het gaat over het conflict met Drieklank. Gerritse heeft in de aanloop naar de oprichting van TinH “een paar hele snelle stappen genomen” die voor Drieklank onwenselijk uitpakten en “gerepareerd” moeten worden, zegt hij. Helder is dat bij de voorbereiding van de stichting de belangen van Drieklank niet of onvoldoende zijn betrokken.
Over de rol die de Vereniging 55+ speelt zegt Gerritse dat die vereniging (louter) gebruiker is. In welke hoedanigheid de V55+ haar handtekening heeft gezet onder de overeenkomst met de gemeente en TinH is niet duidelijk. Dat is niet alleen vanuit de positie van gebruiker, er zijn immers (veel) meer gebruikers.
Het antwoord ligt waarschijnlijk in het verleden.

Het ouderenhome Den Hof is destijds in eigen beheer door de toenmalige ouderenvereniging OVH (nu V55+) neergezet. Bij de overgang naar het HelvoirThuis maakte de gemeente met de V55+ de afspraak dat deze vereniging 30 jaar lang een gedeelte van het HelvoirThuis mag gebruiken zonder huur te betalen. “Een ongelijke situatie”, volgens Drieklank. Volgens die stichting ligt daar de bodem van het geschil tussen de V55+ en Drieklank. Duidelijk is wel dat het gemeentebestuur vooral in de overgangsfase, waar professionele ondersteuning hard nodig was, aan de zijlijn bleef staan.

De vraag over klagende verenigingen die dreigen met vertrek uit het HelvoirThuis pareert Brecht Gerritse terecht als negatieve opmerkingen. Clubs die klagen kunnen inderdaad beter zelf ook de handen uit de mouwen steken en meehelpen een beginnende vrijwilligersorganisatie te ondersteunen. Natuurlijk wordt er in ons dorp een hoop gekletst. Waar niet? Brecht heeft er terecht geen boodschap aan. Hij volgt zijn eigen weg.
Voor het bestuur blijft een sluitende exploitatie een belangrijke taak.

Maar ook een zorg. Gerritse noemt het “echt een moeilijke opgave” om het HelvoirThuis rendabel te houden. De tijd van de overheid als gulle subsidieverstrekker is immers voorbij. Volgens de voorzitter hoeft dat geen nadeel te zijn, zegt hij bij zijn start in november in een interview. Het HelvoirThuis runnen wordt volgens hem “een vorm van ondernemen” waar initiatief wordt gevraagd van iedereen, ook van ondernemers. De overheid als melkkoe werkt dat niet in de hand.
Het blijft een uitdaging. En veertig jaar subsidiebeleid vorm je niet even snel om tot een (commercieel) succes. Dat heeft tijd nodig. Als dat lukt in de drie jaar die Brecht Gerritse daarvoor uittrekt zou dat een knappe prestatie zijn.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *