Als je je hond in Helvoirt of Haaren op een hondenuitlaatveldje uitlaat heb je de plicht de stront zelf op te ruimen. In Vught niet, daar laat de gemeente dat doen.
Over poep gesproken: in Boxtel, Heusden en Oisterwijk zijn speciale hondenpoepcontainers voor als je de hond binnen de bebouwde kom uitlaat. En Vught en Boxtel hebben hondentoiletten. Haaren niet.
Dat staat in de brochure over de toekomst van Haaren. Daarin lees je ook dat je in Haaren 0,05 euro betaalt voor een kilo puin, in Boxtel 12 euro voor een kub, in Tilburg 0,026 per kilo en in Oisterwijk 12,50 euro voor een eenassige aanhangwagen met puin. En een gehandicaptenparkeerkaart kost in Haaren 75 euro, in Oisterwijk ben je 137,20 kwijt en in Vught 97,90.
Letterlijk overal is aan gedacht in de brochure die een vergelijking maakt tussen de gemeente Haaren en vijf buurgemeenten. Ja, ook aan de hondenpoep! Het moet de keus voor zelfstandig blijven of opsplitsen gemakkelijker maken. “Om u te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze….”, schrijft burgemeester Jeannette Zwijnenburg in het voorwoord. Kennelijk heeft de politiek gedacht: als je de zes gemeenten op allerlei gebieden vergelijkt moeten de inwoners tot een verantwoorde keus kunnen komen.
Maar B&W en de raad slaan de plank mis! Inwoners maken hun keus over de toekomst van een gemeente niet omdat bijvoorbeeld de peuterbijdrage of de rioolheffing in de buurgemeente lager is. Je kiest voor een gemeente op basis van gevoel en de binding die je met een gemeente hebt.
Overigens weet de gemeenteraad nog niet wat het gaat doen met de uitkomst van de burgerpeiling. Wat doen we als er maar 15 procent op komt draven?, vroeg Boy Scholtze (VVD) zich af in de laatste raadsvergadering. Ook was er discussie of 16- en 17-jarigen mogen stemmen. Maar de raad wilde zich niet vastleggen op voorwaarden vooraf, zoals Progressief 96 voorstelde. De raad sprak wel uit dat het “de uitkomst serieus zal nemen”. Tja, dat is wel het minste.
De gemeenteraad kiest voor een burgerpeiling, niet voor een referendum. Daarover konden de partijen het eerder -in januari 2016- niet eens worden. Voor een referendum gelden bindende regels, zoals een opkomst van 40 procent. Bij een burgerpeiling gelden geen regels vooraf en houdt de raad dus de handen vrij. “We trekken het uit de politieke arena”, zei Scholtze over de keus voor een burgerpeiling. Alsof die keus geen politiek besluit is!
Ook over het vervolg ligt niets vast: wat gebeurt er als de inwoners in meerderheid kiezen voor opsplitsen? Hoe wordt dan beslist bij welke gemeenten de dorpen komen? Samenwerking 95 wil in dat geval een ‘plan van aanpak’. Dat betekent dus weer een tijdrovend proces. De teneur in de raad is: eerst de peiling, dan zien we wel verder. Waar kennen we dat van?
- Geld voor natuur Helvoirts Broek
- “Well meet again” op 4 mei met Sunny Swing en de Ballroom syncopators.
- Overleden: Ton Heijstee
- Overleden: Maria Scheij – van Breugel
- Koningsdag in Helvoirt
- Inloopavond grootschalige opwek zonne- en windenergie
- KINGSNIGHT FEVER: Een feest om niet te missen!
- Huissleutel gevonden
10 Comments