Corvers Column: Ambitie
HELVOIRT/CROMVOIRT/VUGHT – 27 september 2021. Het Vughts gemeentebestuur heeft de woningbouwplanning fors bijgesteld: geen 1045 woningen in 2030 maar 2000.
Bij de lage planning is vooral uitgegaan van de Vughtse woningbehoefte. Maar Vught blijft ook trekken bij velen in de regio en dus komt het getal 2000 uit de hoge hoed.
Vught wil van dit aantal woningen 45 procent bouwen in de betaalbare sector (tot 250.000 euro) of sociale huur, 20 tot 25 procent in de categorie tussen de 250.000 en 400.000 (of huur boven de 752,33 euro), 20 tot 25 procent tussen de 400.000 en 600.000 en 10 procent duurder dan 600.000 euro.
Mooie cijfers, ambitieus ook, maar niemand weet voorlopig waar al die woningen moeten komen. Het woningbouwprogramma dat bij de Woonvisie hoort maakt dat niet duidelijk. Alleen de ‘harde’ plancapaciteit ligt vast, locaties die al veel langer bekend zijn. En dus zorgde de Woonvisie afgelopen week voor heftige discussies in de commissie.
Gemeentebelangen en VVD willen een ‘pragmatische aanpak’, daar bedoelen zij mee: concrete locaties waar de woningen moeten komen. Ambities zijn mooi, maar als je (nog) niet weet waar je die wilt verwezenlijken blijft het een papieren verhaal: ‘En in papier kun je niet wonen’, schetste Guus van Woesik (GB) het dilemma. “De concrete uitwerking ligt er niet”, sprak Albert Verlinde (VVD). “Heel pijnlijk.” Voor Verlinde is het simpel. “Haal de riskante locaties eruit, dat is toch niet zo moeilijk.”
D66 en PvdA/Groen Links benadrukken vooral dat er nog slechts een visie ligt: de uitwerking moet nog komen. Het CDA stelt voor voorlopig alleen uit te gaan van de ‘harde’ plancapaciteit. Wethouder Fons Potters zegde toe dat er een actuele lijst komt al is het de vraag of die er bij de behandeling door de gemeenteraad op 30 september ligt. Elk halfjaar zal die lijst sowieso worden aangepast. Monitoren dus.
Gemeentebelangen en VVD roepen in een motie op tot de bouw van honderd sociale huurwoningen in deze bestuursperiode, tot en met 2025. Die motie is door alle partijen aanvaard maar wat de financiële gevolgen daarvan zijn, is niet duidelijk. De ambitie ligt overigens veel hoger: 210 tot 600 sociale woningen tot 2030, dat is 30 procent van het streefgetal van 2000.
Dat is een hele klus! In Vught moet woonstichting Charlotte van Beuningen die woningen gaan bouwen, in Helvoirt de stichting Woonveste. “Corporaties moeten aangeven wat zij kunnen bouwen”, stelde wethouder Fons Potters in de commissie. Volgens de wethouder komen er voor 2030 sowieso 300 sociale huurwoningen bij. Bij hogere aantallen zullen wellicht ontwikkelaars moeten ‘bijspringen’. Maar lang niet alle grond waar gebouwd kan worden is van de gemeente. En als ontwikkelaars ook gaan bouwen heeft dat gevolgen voor de kosten.
Hoe zit het dan met de regie? De VVD benadrukte in de commissie dan ook het belang dat de gemeente de regie moet blijven voeren in de woningbouw. In de Woonvisie wordt dat (natuurlijk) ook onderschreven. Maar met een woningbouwprogramma waar nog heel veel open gaten inzitten en voor meer dan de helft van de ambitie niet duidelijk is waar de woningen moeten komen, kun je niet zeggen dat de gemeente op dit moment de regie stevig in handen heeft of gaat krijgen. Op deze manier is de Woonvisie een zwevend stuk dat niet getoetst kan worden.
Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net