Slider1
slider2

Column Corvers: Tweede plek

HELVOIRT – 14 juli 2019. “Wordt Haaren het ondergeschoven kindje van Oisterwijk?” In Oisterwijk Nieuws stond onlangs een stukje over de indeling van Haaren bij Oisterwijk. PIT Onderzoek had bezoekers op de markt in Haaren ondervraagd. Conclusie: er is weinig spanning bij de inwoners van Haaren over de aankomende herindeling bij Oisterwijk. Over de Haarense identiteit maken marktgangers zich niet druk.

Het artikel stelt dat het niet zo gek is dat Haarenaren zich zo weinig zorgen maken. Diezelfde onbezorgde reacties gaven ook Moergestelnaren in 1996 toen hun dorp bij Oisterwijk kwam. In het artikel vertellen ‘twee echte Moergestelnaren’, Peter van de Wouw en Johan op ’t Hoog, wat de fusie met hun dorp gedaan heeft.

Moergestel staat niet altijd meer op de eerste plaats, concluderen de twee. “Het voelt misschien wel als een tweede plek hier in Moergestel.” Zij noemen de woningbouw die vooral in Oisterwijk komt. En het Mensink gebouw, het oude bakkerspand, staat al 20 jaar te verkrotten. “Dat zou op de Lind niet gebeuren.”
Bij de verkiezingen voor de raad van Oisterwijk kiest volgens Johan op ’t Hoog het merendeel voor kandidaten die uit Moergestel komen. Gevolg: zeker de helft van de gemeenteraadsleden woont volgens hem in Moergestel. “Genoeg mogelijkheid om de Moergestelse stem te laten gelden”, vindt hij. Uit hun ervaringen zijn lessen te trekken, zeggen beide heren: “Let echt op een goed verenigingsleven en een huiskamer voor het dorp”, geven zij Haaren het advies mee.

Op de tweede plek dus! Uit het feit dat zij het belangrijk vinden dat de helft van de raadsleden uit Moergestel komt blijkt geen groot vertrouwen in de Oisterwijkse raad. Dat komt dichtbij vertegenwoordiging in de raad op dorpsniveau. Maar is dat de oplossing? Een Rosmalens Belang-effect is dat in elk geval niet. Raadsleden vertegenwoordigen immers alle inwoners, niet alleen die van een dorp. Een goed raadslid maakt daarin geen onderscheid.

De inwoners op de markt van Moergestel zien geen problemen, de twee rasechte Moergestelnaren zijn kritischer. Vermoedelijk laten zij zich vooral leiden door emotie, minder door de feiten. Vanuit hier bezien gaat het in Moergestel helemaal niet zo slecht, kijk naar woningbouw, scholen en basisvoorzieningen zoals een bibliotheek….! Die laatste is in onze dorpen allang uit beeld.

De Vughtse wethouder Toine van de Ven laat –als het Helvoirt betreft– een heel ander geluid horen. Aan de achterste mem? Van de Ven is daar niet zo bang voor. “Helvoirt is een dorp met een sterk gemeenschapsgevoel dat zelf heel veel voor elkaar weet te krijgen. Daar kun je niet zomaar omheen. Het zou heel raar zijn als Vught dat zomaar opzij zou schuiven. Er ligt een opgave bij de gemeente Vught om te laten zien: wij zijn er straks ook voor Helvoirt.”

Natuurlijk is Helvoirt geen Moergestel en ook geen Haaren. Maar waarom zou een sterk gemeenschapsgevoel niet voor die dorpen gelden? En waarom zou Oisterwijk er straks niet voor Haaren zijn? En het verenigingsleven? Dat moeten toch vooral de inwoners zelf doen! Een dorp verandert niet als dat op een zeker moment deel uitmaakt van een grotere gemeente.

Maar er zijn ook andere voorbeelden, zeker! Zo is Biezenmortel, dat in 1997 bij Haaren kwam, een ander verhaal. Veertig woningen in twintig jaar, oftewel twee huizen per jaar, kan natuurlijk niet. De school maakt de laatste jaren een vrije val van 130 leerlingen naar 100 en koerst af op 70. En de huiskamer van het dorp, De Vorselaer, begint Middeleeuwse trekjes te krijgen.
Op de tweede plek? Velen hebben daar wel dat gevoel.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *