Slider1
slider2

Column Corvers: Treinstation

HELVOIRT – 13 mei 2022. Sinds 15 mei 1938 stopt er geen trein meer in Helvoirt. Maar dat kan veranderen, tenminste als je de laatste verkiezingsprogramma’s van D66, CDA en Gemeentebelangen leest.

Daarin is een treinstation in Helvoirt als een haalbare wens opgenomen. D66 heeft er vervolgens voor gezorgd dat deze coalitie van D66, PvdA/GL, VVD en CDA zich zal inspannen voor een treinstop in het dorp aan de Leye. ‘We zullen hiervoor een lobby voeren bij Rijk en provincie, waarbij we zullen aanhaken bij plannen die op dit moment in ontwikkeling zijn’, staat in het coalitieakkoord. En dat is een belofte die de Helvoirtse kiezer zal aanspreken, zal de gedachte zijn geweest.

Maar D66 en CDA laten inmiddels weten dat we een station in Helvoirt wel kunnen vergeten. In ’t Pomphuiske schrijven Ans Beijens en Jan van Iersel (CDA) dat een station er niet inzit. Wethouder Mark du Maine heeft bij ProRail gelobbyd voor een station maar ving bot. ProRail liet de wethouder weten dat er voor een station ook belangstelling is vanuit Berkel-Enschot en Udenhout. ‘Helaas is de grootte van het dorp Helvoirt daaraan ondergeschikt, dus is er weinig tot geen kans op een treinstation in Helvoirt’, schrijven Ans Beijens en Jan van Iersel.

Wethouder Du Maine (VVD) liet zich voor een onmogelijk karretje spannen. Al zal ook hij zich ongetwijfeld gerealiseerd hebben dat de kans op succes nihil is. Want het idee, een treinstation in Helvoirt, is natuurlijk volstrekt onrealistisch. En dat geldt ook voor Udenhout en Berkel-Enschot, daar zal in de toekomst geen trein stoppen…

Al jaren heeft ProRail het beleid om kleine stations af te stoten. Er moet worden bezuinigd en het treinverkeer moet sneller en dus moeten treinen zo min mogelijk stoppen. En dus gingen talrijke kleine stations met weinig reizigers de afgelopen decennia dicht. Helvoirt stond kennelijk vooraan in het rijtje want daarna zijn er nog vele stations gevolgd.

Maar ook anno 2022 zal ProRail niet snel op dit beleid terugkomen. Het heeft andere zorgen. ProRail maakte over 2021 een verlies van 86 miljoen euro (op een omzet van ruim 1,5 miljard euro), heeft een gigantisch personeelstekort van zo’n 1200 mensen. Ook moet ProRail volledig inzetten op digitale treinbeveiliging om de toenemende criminaliteit het hoofd te bieden: kosten 400 miljoen euro.

Een treinstation in Helvoirt? Daar hoeven ze bij ProRail niet lang over na te denken! Het idee past in het rijtje loze verkiezingsbeloftes waarvan je tevoren weet dat die niet ingelost gaan worden. Zoals er in verkiezingsprogramma’s en coalitieakkoorden zoveel voornemens staan waarvan je weet dat die nooit gerealiseerd worden.

Als je dan toch een ritje met de trein naar Helvoirt wilt maken dan is De Karel misschien een alternatief. De rode trein van Guldenberg-eigenaar Dennis Münninghoff stopt, als je dat wilt, ook in Helvoirt….

Klik op plaatje

Download onze gratis app

3 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Antoon van de Ven , 13 mei 2022 @ 20:00

  Beetje onzinnig verhaal Peter.
  Makkelijke zat: heb je pro rial ook gesproken of weet jij dit gewoon.
  En wat de Karel betreft: geweldig!!!

 • Jan van Balkom , 13 mei 2022 @ 21:57

  Ben het met Antoon eens. Alsof het een gekke vraag is om een stopplaats voor de trein in Helvoirt te maken! Tussen Den Bosch en Eindhoven zijn wel 4 stopplaatsen. Dat is een even lang traject als Den Bosch Tilburg. Alsof ProRail uitmaakt hoe de mobiliteit verbeterd kan worden in dit land! Om de lobby voort te zetten is alle reden. Openbaar vervoer heet niet voor niks zo. Een stopplaats en een tunneltje is een logisch streven. Bijvoorbeeld omwille van de betrokkenheid van de bewoners van Den Hoek bij het dorp en omwille van de veiligheid om er te komen.
  Wat mogen we dan wel vragen van ProRail? Ik hoorde zelfs onlangs dat een verbreding van de overweg Helvoirtsestraat-Torenstraat voor fietsers en voetgangers een heilloos streven is. “Zoiets duurt jaren bij ProRail”. Overal staat veiligheid voorop en in Helvoirt (gem Vught) buigen ze het hoofd omdat ProRail een onwrikbare organisatie lijkt te zijn… Zoals al eerder gezegd: ‘De rails liggen er al!’. Waarom wel de lasten maar niet de lusten?

 • will hoven , 17 mei 2022 @ 07:44

  regels bij ProRial zijn volgens mij overal het zelfde . Voor Helvoirt zullen ze geen uitzondering geven. pak de fiets scheelt ook weer energie .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *