





Column Corvers: Haast met windturbines

HELVOIRT – 12 mei 2025. De inloopavond voor het plan om windmolens en zonneparken te plaatsen riep 6 mei veel vragen op bij inwoners.
Een inwoner op de Distelberg vroeg zich af waarom haar woongebied “kapot moet worden gemaakt. Straks vliegen de vogels als tennisballen door de lucht.” Waarom moeten er überhaupt windmolens in de gemeente Vught?, stelde een ander. “Waarom heeft Vught niet ingeschreven op de mogelijkheid om mee te doen met windmolens op zee?”
Wethouder Nino de Lange beantwoordt die dinsdagavond veel vragen en zijn antwoorden roepen ook weer nieuwe vragen op. Een aantal keer verwijst de wethouder naar het besluit dat de Vughtse gemeenteraad In juni 2021 heeft genomen om mee te doen aan de Regionale Energie Strategie (RES), simpel gezegd: de gemeenten in Noordoost Brabant spreken met elkaar af hoeveel duurzame energie zij moeten opwekken om voldoende elektriciteit te hebben. Daarvoor zijn windmolens en/of zonnepanelen nodig, andere duurzame energiebronnen zijn er (nog) niet.
Voor Vught betekent die afspraak dat onze gemeente in 2030 een bijdrage van 0,05TWh levert, dat is grofweg het elektriciteitsverbruik van 20.000 huishoudens. Om dat te halen zijn een of twee windmolens noodzakelijk, alleen met zon redt Vught het niet. Daar komt bij dat windmolens tegenwoordig minimaal zo’n 190 meter hoog zijn, lager worden ze niet meer gemaakt omdat de energieopbrengst van ‘kleine windmolens’ aanmerkelijk minder is, zo was te horen op de inloopavond. Als je dan weet dat de Distelberg, Cromvoirt (zeer nabij de golfbaan Bernardus) en De Margriet volgens onderzoek de enige plekken zijn in Vught waar ruimte is voor windturbines dan weet je hoe laat het is. Veel bezoekers op de inloopavond wisten niet dat de gemeenteraad op 5 juni de knoop al kan doorhakken.
Diezelfde gemeenteraad nam op 12 september een motie aan waarin de raad het college van B&W oproept zich maximaal in te spannen om samen te werken met andere gemeenten en serieus te onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor windmolens over de regiogrenzen heen. De samenwerking in Noordoost Brabant is immers mislukt omdat andere gemeenten vooralsnog niet meewerken. Die motie bespreekt de raad op 5 juni.
Des te opmerkelijker is de raadsinformatiebrief over het Uitvoeringsplan 2025 (Nota Energie en Klimaat) in januari waarin het college een voorschot neemt op de raadsbehandeling van 5 juni. In die brief schrijft B&W vóór 1 juli 2025 een definitief besluit te nemen over de locatie(s) voor windmolens. “In Vught hebben we zoekgebieden waar we met zon en/of wind projecten energie kunnen opwekken”, En: “Als gemeente wachten we niet meer af. We nemen een aanjagende en regisserende rol om te zorgen dat er resultaat wordt geboekt.” Na 1 juli kunnen bedrijven dan inschrijven op de bouw van windmolens via een tenderprocedure, zo blijkt uit die brief.
Het college van B&W is dus vastbesloten en heeft haast. Maar behalve veel inwoners en natuur- en milieuclubs die in verzet komen stuit het college van B&W op nog een geduchte tegenstander: Robert van der Wallen, die 65 miljoen euro investeerde in zijn Bernardus golfbaan in Cromvoirt. Het zoekgebied voor windmolens dat nu deels op zijn golfbaan ligt zal hij ongetwijfeld aanvechten met een legertje advocaten.
Medewerker worden van HelvoirtNet?
Heeft u wel eens een uurtje over op een dag?
Verveelt u zich?
Handig met de computer en/of bereid om dat te gaan leren?
Zullen we samen eens een kop koffie drinken?
Mail dan even naar helvoirtnet@outlook.com