Slider1
slider2

Column Corvers: Belofte

HELVOIRT/VUGHT/CROMVOIRT – 15 maart 2021. Woningbouwcorporaties, gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers weten het wel: bouw een miljoen woningen de komende tien jaar, 100.000 per jaar dus en de woningnood is (goeddeels) opgelost.

Nu worden er jaarlijks zo’n 70.000 huizen gebouwd. Van die woningen zou 25 procent in de sociale huursector gebouwd moeten worden, 10 procent in het middel dure huursegment (tot duizend euro per maand), 30 procent koopwoningen tot 325.000 euro. De resterende 35 procent is bestemd voor de vrije koop- en huursector.

Dat is landelijk. Maar ook in Vught moet de schop de komende jaren de grond in. Er zijn 5000 woningzoekenden, waarvan 1200 actief op zoek zijn naar een huis. Dat zijn er 300 meer dan in 2019. In een nieuwe woonvisie gaat de gemeenteraad het beleid voor de komende tien jaar vastleggen met een doorkijk naar 2040. Voor Vught wordt een gestage groei van het aantal (kleine) huishoudens verwacht. Het tekort aan kleinere woningen, zowel appartementen als grondgebonden zal vooral in de huursector toenemen.

In de verkiezingsprogramma’s vlogen de aantallen woningen je om de oren: D66: wil 1000 woningen de komende tien jaar, PvdA/Groen Links houdt het op 250 sociale huurwoningen en 500 betaalbare koopwoningen. Het CDA wil 50 procent betaalbare woningen, 40 procent middelduur en 10 procent duur. Maar in het coalitieakkoord van D66, PvdA/GL, VVD en CDA is van al die beloftes in aantal woningen niets terug te vinden.

Als je het landelijk cijfer van een miljoen woningen omrekent naar de Vughtse situatie kom je uit op 1850 woningen per jaar. Maar dat omrekenen kun je beter regionaal doen, zegt Charlotte Beukeboom, directeur van de Vughtse woonstichting Charlotte van Beuningen in het Klaverblad. Zij gaat nu uit van 1000 woningen. En dat is al behoorlijk optimistisch. Volgens Beukeboom is er nu een tekort van 200 sociale huurwoningen in Vught. Zij streeft naar 25 sociale huurwoningen per jaar. Is dat niet te weinig? Ja, zegt Beukeboom, we kunnen wel 500 woningen bouwen tot 2030 maar dan moeten er wel tijdig goedgekeurde plannen klaarliggen. De vraag is of dit college zoveel prioriteit wil geven aan sociale woningbouw. PvdA/GL is waarschijnlijk de enige van de vier collegepartijen die daar echt voor warmloopt.

Behalve de plekken waar die woningen moeten komen is een andere vraag of er ook betaalbaar gebouwd gaat worden. In het raadsdebat over Rozenoord op 11 februari (35 huurwoningen) vroegen Gemeentebelangen en PvdA/GL in een motie of de huurprijzen tussen 728 en 1000 euro kunnen liggen. Maar wethouder Yvonne Vos (CDA) hield de boot af. “Betaalbaar is hier niet aan de orde.” De woningen zijn verkocht aan belegger Dura Vermeer, dus dan weet je het wel. En voorrang verlenen aan huurders van de woonstichting, zoals de motie vraagt, gaat ook niet lukken. Het is duidelijk: de huren bij Rozenoord zullen de ‘betaalbare grens’ ruim overschrijden. Nadat sociale woningbouw op het Molenven in 2018 de nek is omgedraaid zal er ook in het Centrumplan Oost niet betaalbaar gebouwd worden.

Er ligt een flinke opgave voor het nieuwe gemeentebestuur, vooral voor de collegepartijen PvdA/GL, D66 en CDA. Die kunnen hun beloftes voor betaalbate woningen de komende jaren inlossen.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *