Zand strooien

De grootste partij uit de gemeenteraad, Samenwerking 95, is voorstander van (voorlopig) zelfstandig blijven van Haaren. Ook een referendum ziet deze partij niet zitten, S’ 95 stemde eerder in de raad tegen zo’n volksraadpleging.
Maar om tegenwicht te bieden aan de toenemende druk van buitenaf, vooral van de provincie die snelle opsplitsing wil, moest de gemeenteraad op 16 maart een duidelijk tegengeluid laten horen. Het rapport Augusteijn lag op de raadstafel en dat dwong de raadsfracties tot eensgezindheid. Routinier Wil van Pinxteren (LLH) nam het initiatief voor een motie die de provincie op afstand moet houden: een referendum met de keus voor opsplitsing of zelfstandig blijven.
Die laatste mogelijkheid moest Van Pinxteren -zelf voorstander van opsplitsing binnen enkele jaren- open houden om vooral Samenwerking 95 over de streep te trekken. Behalve Progressief 96 stemden alle partijen in.
Voor de goede orde: op 21 april 2016 besloot de raad –als toekomstperspectief– om op te splitsen. De provincie grijpt dat besluit nu aan om te sturen richting referendum met alleen de vraag naar welke gemeente de voorkeur bij opsplitsing uitgaat. Ook voor de provincie is zelfstandig blijven een gepasseerd station.
Vooruitlopend op het referendum werpt Samenwerking 95 in een bijdrage in Weekkrant De Meierij de vraag op: “Wordt het opsplitsen of zelfstandig verder?
“Ga bij uzelf te rade wat u echt wilt en laat u niet leiden door een relatief kleine groep (1000, 2000?) uit onze gemeente”, schrijft raadslid Marcel Nelissen namens Samenwerking 95.
Vervolgens laat het raadslid er geen misverstand over bestaan waar zijn voorkeur naar uitgaat. Zo schrijft Nelissen: “Nu zitten er in onze raad in ieder geval mensen die hun uiterste best doen om van Haaren een mooie en financieel gezonde gemeente te maken.” Is dat straks niet meer het geval, vraag je je af. “Blijven onze dorpshuizen, de scholen en niet vergeten de buitensportverenigingen nog wel bestaan?”, schrijft Marcel Nelissen. “Er zullen wel voordelen zijn bij opsplitsing maar wegen die op tegen een voorlopig zelfstandig Haaren?”, vraag hij zich af. Deze vraag op die manier stellen is hem ook beantwoorden!
Maar het voortbestaan van dorpshuizen, zelfs scholen en verenigingen in twijfel trekken bij een gemeentelijke herindeling slaat nergens op. Nog nooit is in Nederland een (sport)vereniging opgeheven vanwege een herindeling.
Geruststellend schrijft Marcel Nelissen weliswaar: “Daar gaan jullie als inwoners over.” Waarom dan je mening op deze manier naar voren brengen?
Samenwerking 95 heeft in de raad niet echt van harte ingestemd met het referendum. Dat besluit is vooral onder druk genomen nu de provincie aan de stoelpoten van een zelfstandig Haaren zaagt. Het lijkt erop dat Marcel Nelissen dat toch nog wil ombuigen. Een raadslid moet natuurlijk een mening hebben en daarvoor uitkomen. Maar dan wel graag gebaseerd op eerlijke feiten en argumenten. Als volksvertegenwoordiger heb je een bijzondere verantwoordelijkheid. Op deze wijze strooi je kiezers met een referendum in het vooruitzicht zand in de ogen en loop je die hinderlijk voor de voeten.

2 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • frank , 15 april 2017 @ 22:26

  Marcel Nelissen is toch dat raadslid dat aan Anne-Marie Spierings vroeg of opsplitsen in 2060 ook goed was ??!!! ?‬
  Marcel, luister naar de inwoners van jouw Biezenmortel. Die willen zo snel mogelijk samen verder met Udenhout, zoals vanouds. ??

 • Jan van Balkom , 16 april 2017 @ 12:45

  Leuk doorgeefspelletje. B&W zegt ‘daar gaat de raad over’. Raad zegt ‘daar gaan de mensen over’… (maar niet aan hen durven vragen..)
  Tja als 1000 of 2000 mensen al niet genoeg is om het signaal serieus te nemen dan halen we 2060 wel.. En tegen die tijd liggen er 14.000 mensen met elkaar overhoop.
  Volgens mij heeft die ‘kleine groep’ een veel grotere achterban dan de hele raad. Hou op met die opruiende taal meneer Nelissen en ga aan de slag met wat de mensen willen. Politieke spelletjes en juridische intriges brengen de politiek alleen maar verder van de mensen. Ben trouwens toch benieuwd hoeveel mensen er straks gaan deelnemen aan een referendum. Volksvertegenwoordiging en bestuur hebben zich inmiddels voldoende afgezonderd in hun ivoren toren.
  Er is nu genoeg verdeeldheid gezaaid. We zijn toe aan een volgende fase voor de inwoners van de dorpen van de gemeente Haaren. Die zijn niet bang voor de toekomst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *