Slider1
slider2

CC Corvers Column; Chaotisch

HELVOIRT – 30 januari 2016. De gemeenteraad heeft er donderdag 28 januari een chaotisch debat van gemaakt over het referendum.

Tevoren stond vast dat geen enkel voorstel de eindstreep zou halen. Het begon met een voorstel van B&W dat voor vrijwel geen enkele partij aanvaardbaar was. Gevolg: veel amendementen en schorsingen en partijen die onderling verdeeld waren.

Het voorstel van B&W voor een referendum hield in: zelfstandig blijven, op termijn opsplitsen of zo snel mogelijk opsplitsen. En voor alle duidelijkheid: op alle drie opties kan worden gestemd! Een kansloos voorstel, zo bleek al snel.

Samenwerking 95 bleek voorstander van een referendum “maar niet nu”. “Er zit geen scenario bij dat voldoet”, sprak Peter den Ouden. “We schaken op drie of vier borden tegelijk. Een snelle opsplitsing is geen optie.” Over de optie zelfstandig blijven, zei Den Ouden dat dit “niet altijd” een mogelijkheid zal zijn. Niet duidelijk werd wat Den Ouden precies bedoelde met die opmerkingen.
Een referendum is voor die partij kennelijk een brug te ver.

Maar ook andere partijen wisten zich geen raad met het agendapunt. De VVD “staat niet te springen bij een referendum”, zei Boy Scholtze. Waarom dan toch instemmen? “De vraagstelling is in lijn met het onderzoek dat de gemeente heeft laten doen. Raadpleging van de burger is nooit een overbodige zaak”, vond Scholtze. Overtuigend is anders.
Progressief 96 miste vooral een duidelijke vraagstelling. “Als ik inwoner was dan was ik allang afgehaakt”, sprak Carine Blom. Het progressieve amendement luidde: De gemeente splitst op zo kort mogelijke termijn op: ja of nee. Wel een duidelijk voorstel maar kansloos. En ontraden door wethouder Eric van den Dungen omdat het niet past in het voorgenomen besluit van de raad van 17 december. Met dat voorgenomen besluit had Progressief uiteindelijk wel ingestemd maar niet van harte. Terug bij af dus!

Het CDA wilde aan de inwoners ook voorleggen bij welke gemeente elk dorp moet worden gevoegd. Van den Dungen ontraadde ook dit voorstel omdat niet zeker is of de buurgemeenten Boxtel, Heusden, Oisterwijk, Tilburg en Vught op het moment van opsplitsing (in hun huidige vorm) nog bestaan. Het deed er allemaal niet zoveel toe want duidelijk was dat niet een voorstel de eindstreep zou halen.

En zo modderde de raad door met steeds wisselende voorstellen. Met als uitkomst een voorspelbaar nee tegen het referendum. Daar hoeven we niet rouwig om te zijn. Een echte keuze zou de inwoners immers niet worden voorgelegd.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

5 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Marcel Kloprogge , 30 januari 2016 @ 13:11

    Het sluitstuk van het gehele proces valt als een kaartenhuis in elkaar. Maar ja, als je niet weet wat je de inwoners voor vraag moet voorleggen, zegt dat genoeg over het onderliggende voorgenomen besluit: “opsplitsen, maar nu even niet…!” Dat is natuurlijk ook geen besluit. Dus inderdaad: Terug bij af!

  • Jaap J. Zonneveld , 30 januari 2016 @ 14:28

    Ja, ja, voortmodderen. Het is plezierig dat Peter nog steeds de moed kan opbrengen om bij de ‘folklore’ gemeenteraadsvergaderingen aanwezig te zijn en ons verslag te doen.
    Maar blij worden we niet van deze wankele meningen en onduidelijke vergezichten.
    Carnaval komt en ….de gemeente Haaren; het moddert voort !

  • Ton van de Ven , 30 januari 2016 @ 19:29

    Tijd voor een nieuwe daadkrachtige raad!

  • Jan scheffers , 30 januari 2016 @ 21:02

    Het word gewoon tijd dat er in heel nederland een andere wind gaat waaien.op lokaal en op landelijk niveau.alles is gekozen door de inwoners van nederland.maar op elk niveau word er niet geluisterd naar de inwoners.eens loopt dat verkeerd af.

  • Clemens van Hulten , 1 februari 2016 @ 16:36

    De keuzestress slaat toe bij de lokale politiek! Ze zijn inderdaad geen beslissers of ze stellen het uit omdat onze politici en ambtenaren niet door de bevolking voor het blok gezet wil worden. In beide gevallen is dit zelfondermijnend gedrag een teken van democratische zwakte. Jammer dat de politiek niet gewoon tijdig failliet kan gaan, en we leidzaam moeten toezien tot niemand er meer in gelooft. Dan loopt het inderdaad fout af Jan Schefffers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *