Slider1
slider2

Burgemeester Van de Mortel haalt fel uit naar anonieme melders

VUGHT/CROMVOIRT/HELVOIRT – 8 maart 2024. Burgemeester Roderick van de Mortel heeft donderdagavond in de gemeenteraad fel uitgehaald naar de anonieme melders in het Brabants Dagblad over de werksfeer in de ambtelijke organisatie.

“Wij vallen van onze stoel”, sprak Van de Mortel. “Er is nooit een melding gedaan bij de gemeente, er is geen vertrouwenspersoon ingeschakeld, er is niemand naar de ondernemersraad gestapt en niemand heeft gebruik gemaakt van de klokkenluidersregeling. Als er dan via de krant anoniem deze vreselijke beschuldigingen worden geuit dan vallen wij van onze stoel.”

Volgens het Brabants Dagblad, dat in twee artikelen ruim aandacht besteedde aan de werksfeer binnen de gemeente Vught, voelt een aantal ambtenaren zich geïntimideerd, geschoffeerd en anderen hebben slapeloze nachten van hun werk. Van de Mortel benadrukte dat er geen klachten zijn ingediend maar dat er wel onrust is binnen de ambtelijke organisatie. “B&W erkent de onrust, er is ook actie ondernomen.”

Doorontwikkeling
Van de Mortel lichtte donderdag in de raad de ‘doorontwikkeling’ van de organisatie toe waarvoor in november vorig jaar het startschot is gegeven. “In die doorontwikkeling moeten stevige stappen worden gezet.” Het college schrijft in een brief aan de raad dat dat proces is doorkruist door de recente berichtgeving in het Brabants Dagblad.

De burgemeester ontkende dat bij de Ondernemingsraad (OR) meldingen zouden zijn binnengekomen waarover het Brabants Dagblad schrijft. “Wij hebben in alle geschriften erkent dat er meldingen over onrust zijn. Daar hebben wij niet omheen gedraaid. Daar ging het ook in de OR over. Die staan gewoon op intranet. Maar dat zijn niet de vreselijke beschuldigingen die in de krant staan. De OR is nooit bij mij of college gekomen over de beschuldigingen die nu zijn geuit.”

Geen onderzoek
Donderdagavond bleek dat er geen onderzoek komt naar de ambtelijke organisatie. D66 en Progressief Liberaal Vught (PLV) waren voornemens een motie in te dienen voor een extern, onafhankelijk onderzoek maar zagen daar aan het eind van het debat vanaf. Ook Samen Lokaal en de SP steunden aanvankelijk dit voornemen. De coalitiepartijen VVD, PvdA/GL, Gemeentebelangen en CDA, vinden dat er geen enkele basis is voor zo’n onderzoek, zeker niet bij anonieme meldingen. “Elke organisatieontwikkeling brengt spanningen met zich mee”, sprak Koen van Dinther (VVD).

Aan het eind van het debat wilde Joris Vrensen (PLV) de motie nog ‘aanhouden’ om deze eventueel in een later stadium, als daarvoor aanleiding zou zijn, nog op tafel te kunnen leggen maar zag daar vanaf na felle kritiek van CDA en VVD. “Je bent het eens met de burgemeester of niet. Maar u moet geen zwaard van Damocles boven de raad laten hangen”, aldus Koen van Dinther (VVD).

Bron: Peter Corvers

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *