Slider1
slider2

Brute Stoofpot

HELVOIRT – 8 oktober 2021. De dagen worden korter en de nachten langer ook de buitentemperatuur loopt langzaam terug. De blaadjes beginnen te verkleuren en beginnen hier en daar al te vallen het wordt dus tijd voor:

Een Brute Stoofpot

Ingrediënten:
1kg runderriblappen
6 peren conferance
150 gr spekblokjes
3 middel-grote-uien
2 tenen knoflook
75 gr roomboter
2 el olijf olie
3 el bloem
peper en zout
2 flesjes donker bier
1 tl cajunkruiden
200 gr gedroogde pruimen
1/2 el piment
3 kruidnagels
2 el donkerbruine basterdsuiker
2 el azijn
3 laurierbladjes
1 tl thijm
1 bouillonblokje
3 eetlepels rode vruchten jam (pruim, bosbessen, aardbeien enz. )
Allesbinder (optioneel)

Bereiding:
Gebruik een Dutch oven of een braadpan voor binnen op het fornuis, uien pellen en grof snipperen, snij de knoflook fijn en snij de riblappen in blokjes en bak ze op hoog vuur goudbruin in de roomboter.

Haal het vlees uit de Dutch oven en bestrooi het vlees met de cajunkruiden.
Doe in de pan de olijfolie en fruit hierin de ui, voeg de knoflook en spekblokjes toe en bak die even mee. Haal de pan wat weg van het vuur en voeg de bloem toe en bak deze ongeveer een half minuutje mee goed roeren.

Voeg nu stapsgewijs 1 flesje bier toe moet een beetje roux worden en goed roeren, voeg vervolgens de peren de kruidnagel, suiker, azijn, laurierblad, tijm, piment en het bouillonblokje toe en roer het goed door elkaar. Als laatste voeg je de gebakken runderriblappen toe en eventueel op smaak brengen met peper en zout.

Voeg nu het 2e flesje bier toe en laat alles nog een uurtje of 1,5 pruttelen tot het vlees goed gaar is, de pruimen toevoegen en laat het nog een half uurtje sudderen. Als laatste voeg je de vruchten jam toe en indien nodig kun je met allesbinder de saus iets indikken.

Heerlijk op een Kaiser broodje of stukje stokbrood
Smakelijk eten!

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.