Slider

Athene

Als jaarlijkse traditie ben ik pas met een oud-studiegenoot op pad geweest. Dit jaar was Athene de bestemming. ’s Ochtends wat cultuur, ’s middags fietsen en ’s avonds lekker eten en drinken. Nou moet ik zeggen: Athene is een heerlijke, gezellige, prachtige stad en in die week ook nog eens goed zonnig.

Boeiend is het om te zien dat de stad na de crisis flink is opgeknapt met ‘ons’ geld 😉
En als je in het Akropolismuseum bij een documentaire te zien krijgt dat de Engelsen en Duitsers heel veel kunstschatten hebben weggehaald, is dat deels ook nog best terecht. Het was voor mij nieuw inzicht om te horen dat in het British Museum meer originele onderdelen van het Parthenon hangen dan in Athene zelf ??!! Dus wat terugdoen richting Griekenland kan ik nu in een breder perspectief plaatsen.

Sowieso zie je bij heel veel nieuwe gebouwen en instellingen het bekende blauwe bordje met de gele sterren staan en de tekst: Financed by Europe. De metro, musea, parken, fietspaden, alles met zo’n bordje ziet er spik en span uit. De tegenstelling blijft echter groot, want al het overige is toch nog echt armoedig en versleten (wegen, huizen, bruggen).
Eigenlijk heb ik er niet eens zoveel moeite mee dat we hen helpen: zij gelukkig, wij gelukkig. Wat ik wel lastig vond is dat wij in Nederland zoveel Europese regelgeving (en sancties) hebben; regels die men in Griekenland gewoon aan z’n laars lapt. Het mooiste voorbeeld is het feit dat er echt in elk café en elk restaurant gewoon volop gerookt wordt; door de gasten en door de bediening. Een ander voorbeeld zijn de gevaarlijke situaties van wegen en van elektriciteitsbedrading (alles ligt gewoon open en bloot); terwijl onze brandblussers elk jaar tegen hoge kosten gekeurd moeten worden. Om maar wat te noemen.
Binnenkort zijn de Europese parlementsverkiezingen. Nu pleit ik zeker niet voor afschaffen van Europa, maar wel voor veranderingen!! En de beste veranderingen organiseer je m.i. van binnenuit. Daarom hebben we als CDA-Haaren ook al meerdere goede gesprekken gehad met Tom Berendsen, onze Brabantse kandidaat voor die verkiezingen. Een jonge, daadkrachtige vent met een gezond-boeren-verstand-houding. En dat is een andere houding dan van één van de Grieken de we in de kroeg spraken: “we like Europeaan money, but we don’t like european rules”.
Dat moet echt veranderen: minder (Europese) regels in Nederland én de regels die we echt nodig hebben voor een economisch sterk Europa op laten volgen door álle landen. SAMEN STERK, maar dan wel samen.
En die fietspaden … die leverden heerlijke fietstochten op voor ons Brabanders … zo’n beetje de enige twee fietsers in heel Athene 🙂

Frank de Werdt, raadslid CDA

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *