Slider1
slider2

45 Jaar terug in de tijd…nostalgisch mais kneuzen op de Margriet

Op de foto: Boer Harrold, van Boer zoekt vrouw

Boer Harrold, van Boer zoekt vrouw, was ook van de partij

Wat was daar zo speciaal aan?
Organisator, Mark Schoonus (51) uit Vught is samen met zijn vriendengroep bezig om op de oude manier mais te kneuzen met voertuigen van minstens 40 jaar oud. “Ongeveer 4 jaar geleden heb ik een old-timer trekker aangeschaft en een groep gevraagd om bij hun te komen hakselen (mais maaien en kneuzen)”, aldus Mark. “Toen moesten we nog een oude hakselaar kopen, dus toen waren we met z’n tweeën die hier in de regio zo’n ding hadden. Het is puur een vriendengroep en collega’s onder elkaar. We doen het ‘voor de fun’”, vertelt Mark enthousiast.

Goed werk kost tijd
De club begon zondagmorgen rond half 10 aan het perceel mais van ongeveer 5,5 bunder. Om half zeven ‘s avonds was de klus geklaard. Een moderne machine doet over zo’n stukje net geen twee uur!

Samen met zijn kameraad Jan Wouters uit Boxtel is Mark eraan begonnen. Zijn zoon Richard Schoonus doet nu ook mee. Ze houden contact met andere kleine groepjes in de regio, die eenzelfde soort hobby hebben.

Op het perceel van Willem van Roessel op de Margriet in Helvoirt is op zondag 13 september de mais gemaaid. Zo gaan ze bijna wekelijks mais kneuzen zoals vroeger. Op veilige (corona-)afstand genoten wel 200 mensen van dit spektakel in het Helvoirtse landschap.

Lol is belangrijkste
De tractor van Mark, een ‘International 1055’ (bouwjaar 1978) en de hakselaar PZ1060E (1979) zijn allebei dus ruim 40 jaar oud. “Ik was toen nog een manneke”, grapt Mark. “De hakselaar kan 2 rijen mais tegelijk maaien. Gisteren waren er wel 10 kiepers aanwezig, dat zijn de oude bakken waar de mais in vervoerd wordt, die ook de hele dag aan en af reden. Het was een spektakel om te zien.
Het is zoveel mogelijk genieten”, vervolgt Mark zijn verhaal. “Er kwam er zelfs een uit Zeeland uit Geersdijk. Dat is ruim 200 km van Helvoirt en die komt dan mee heel dat spul hier naar toe, geladen op een dieplader. Dan ben je dus echt liefhebber. Man man wat hebben we een lol met z’n allen!” 

Bron: HelvoirtNet, foto’s Bart Meesters

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *