Slider1
slider2

113 Suïcide -preventie “Walk into the light”

HELVOIRT/CROMVOIRT/VUGHT – 14 september 2023. Suïcide raakt ons allemaal. Je kunt zelf te maken krijgen met suïcidale gedachten of iemand tegenkomen in je omgeving die hiermee worstelt.

In 2022 maakten ruim 1900 mensen een einde aan hun leven, gemiddeld 5 per dag !! Daarom werden de afgelopen week, in het hele land wandelingen georganiseerd om stil te staan bij mensen die door suïcide om het leven zijn gekomen. Ook om aandacht te geven aan naasten van suïcidaliteit, of aan mensen die zelf te maken hebben met suïcidale gedachten.

Op maandagmorgen 11 september in de ochtend liep ik samen met een grote groep mensen naar het licht. We startten om 6.00 uur in het donker, en liepen langs de IJzeren Man de zonsopgang tegemoet. Samen de weg inslaan van het licht, vanuit het donker. Dit jaar werd de wandeling voor het tweede jaar in Vught gehouden, georganiseerd door Reinier van Arkel. Tijdens de wandeling werd er een plaquette onthuld op een bankje bij de IJzeren Man waarop deze tekst staat:

De QR-code verwijst naar de website van 113 suïcide-preventie. Hier vind je aanwijzingen om met mensen in gesprek te gaan over suïcide, want velen weten niet wat te moeten zeggen of durven het gesprek over een dergelijk beladen onderwerp niet aan te gaan. Zo’n plaatje op een bankje kan helpen om tòch het gesprek aan te gaan. Ook al red je hier maar één mensenleven mee dan is dit al zeer de moeite waard. De plaquette is niet alleen bij de IJzeren Man te zien, maar ook op diverse andere bankjes in onze gemeente. Vaak wordt gedacht dat praten over zelfmoord mensen op verkeerde ideeën brengt. Het omgekeerde blijkt waar te zijn. Erover praten verkleint juist de kans op suïcide. We kunnen allemaal helpen om dit onderwerp bespreekbaar te maken, door elkaar ècht te zien en erover te praten.

Ans Beijens Raadslid CDA Vught

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *