De Klender

 1. Schoolschaatsen

  18 december 2017 om 08:30 - 23:00
 2. Schoolschaatsen

  19 december 2017 om 08:30 - 23:00
 3. Film: Aangrijpende film: Knielen op een bed violen

  19 december 2017 om 14:00
 4. Wmo-adviesraad

  19 december 2017 om 19:30
 5. Kerstconcert Helvoirts Kamerkoor in Lambertuskerk, Vught

  19 december 2017 om 20:00

Familie berichten

21 november 2017 Familieberichten op HelvoirtNet

...

Wekelijks wandelen in vier kernen Haaren moet blijven bestaan

Haaren. Bewegen, ontmoeten, verbinden en genieten zijn een aantal begrippen die horen bij het wekelijks wandelen van de vier kernen van de gemeente Haaren. Het was tien jaar geleden dat men begon op initiatief van de KBO Haaren om elke donderdag een wandeltocht te houden vanuit een van de vier kernen Biezenmortel, Esch, Helvoirt en Haaren van de gemeente Haaren. Gelijktijdig startte destijds het feest rond tien jaar gemeente Haaren. Reden om op het gemeentehuis in Haaren te starten. Vanmorgen op 21 september zaten 90 wandelliefhebbers in het gemeentehuis van Haaren een lekker kopje koffie of thee te drinken met een klein gebakje. Het was feest voor de wandelaars vanwege het tienjarig bestaan van hun inmiddels heel bekend staand wandelevenement en uitgegroeid tot een begrip. Reden dus om daar de feestelijke tocht te beginnen. Men begon destijds met 10 km. Nu zijn er keuzeafstanden van 4 km, 7 km en 10 km.

Het feest begon met duizelingwekkende cijfers opgesomd door kartrekkers uit Haaren. Zoals Mieke van Boxtel opsomde. “Bij alle wandeltochten in de tien jaar liepen 31.115 wandelaars mee. Die wandelden samen 185.760 km , dat is 4,5 keer de aarde rond. “ Er waren bloemen, geschonken door de Rabobank, voor de vrijwilligers die zorgen voor geschikte wandelroutes bij de verschillende jaargetijden. Een niet te onderschatte taak bleek ooit als je een verkeerde keuze maakt door in de duinen een verkeerd pad in te slaan. De route werd daarbij ruim boven de 10 km. Deze vrijwilligers zijn voor Biezenmortel: Peter Verstijnen. Voor Esch is dat Piet Kasteleins. Voor Haaren zijn het Kees van Iersel, Wim van den Oetelaar en Mieke van Boxtel. Voor Helvoirt al enige jaren Jan Tielemans en sinds kort samen met Jos Vugts.

Deelname aan de wandeltocht is gratis. Je krijgt er heel veel moois bij zelfs. De route slingerde donderdag over wegen, lanen en paden rond kasteel Nemelaer. Daar waar de bomen al tientallen jaren ongemoeid mochten groeien. Waar de struiken steeds groter worden zodat er soms slechts een smalle doorgang overblijft om de wandelaars te laten passeren. In ganzenpas trok de stoet wandelaars, die bijna allemaal hun jassen om hun middel bonden, er langs . De zon zorgde voor warmte, gezelligheid en goed humeur.
Na afloop was er weer koffie in Den Domp in Haaren met een worstenbroodje en een krentenbol. Daar genoot men na en sprak weer af voor volgende keer. Het was een onderdeel van de feestelijke tocht. De kosten droegen de vier ouderen verenigingen uit de vier kernen. Den Domp zorgde voor de eerste gratis koffie.

Opvallend zijn de verhalen onderweg. Onderwerpen over het pensioen, het werk maar ook over de naderende burgerpeiling van een mogelijke splitsing van de vier kernen van de gemeente Haaren. Wat de uitkomst hiervan is en wat de toekomst voor de vier kernen brengt is nog ongewis. Maar deze wandeling met de vier kernen moet blijven bestaan. Dat is de mening van alle trouwe wandelaars.

Van onze correspondent

CC Corvers Column

12 november 2017 CC: CORVERS COLUMN: Tegenzin

...

Rubriek: Huyswerk

21 september 2017 in Voorpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *