Ieder jaar komt het voor: buitensporters in onze gemeente die worden ‘aangevallen’ door buizerds. Het broedseizoen is weer begonnen en dat betekent oppassen!. De gemeente plaatste al een aantal waarschuwingsborden.
Aanval
Een buizerd is een roofvogel die in Nederland vaak gespot wordt zittend op paaltjes langs wegen. Hij kan plotseling een duik maken als hij een prooi ziet. Tijdens het broedseizoen, beschermt een buizerd zijn nest. Meestal is de aanval slechts een schijnaanval als waarschuwing, heel soms is er daadwerkelijk contact. Het vaakst worden hardlopers en wielrenners aangevallen.
Hoe een aanval voorkomen?
• Vermijd de directe nestomgeving (100 meter zou voldoende moeten zijn).
• Trek géén fluorescerende kleding aan: daar komt de buizerd op af. In de natuur betekent felgekleurd gevaar.
• Kijk goed om u heen. Een buizerd benadert sporters vaak van achter.
• Bij oogcontact toont een buizerd minder agressief gedrag.
• Alleen bent u een makkelijker doelwit voor de buizerd. Probeer daarom om samen met anderen te lopen of te fietsen.
• Schrik de vogel af met geschreeuw of zwaai met de armen boven het hoofd.

13 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Simon , 5 juni 2017 @ 14:37

  Over het onverharde paadje langs het Drongelens kanaal, tussen het verharde fietspad en natuurgebied De Gement, ben ik afgelopen week aangevallen door een buizerd tijdens het hardlopen. Kreeg gelukkig alleen een klap van de vleugel maar schrok me rot.
  Exacte lokatie: vanuit Vught het fietspad vlak langs kamp Vught (gevangenis, vlak langs de museum barak) de brug over het Drongelens kanaal over, dan het wandelpad het talut af, en het onverharde pad links richting Cromvoirt vlak langs het weiland (Gement). Dus de groen-gele wandelroute volgen. Voordat het pad de bosjes ingaat pakt de buizerd je.

 • Susanne van Zanten , 23 juni 2017 @ 09:47

  Zojuist ook aangevallen op dezelfde plek als Simon beschrijft. De Buizerd vloog 2 keer over mij heen, de derde keer greep hij zich vast in mijn haar. Ik schrok me rot.

 • Kenneth Gravenberch , 17 juni 2018 @ 12:21

  LANGS DE GEVANGENIS DE FIETSBRUG OVER BIJ DRONGELSEKANAAL LINKSAF EEN DAARNA EEN KLEINE 400 METER VERDER WORD JE OOK LASTIG GEVALLEN DOOR EEN BUIZERD.

 • Ellie Verkaart , 16 april 2019 @ 12:55

  Op exact dezelfde lokatie als hierboven genoemd kreeg ik vanmorgen tijdens het hardlopen langs het Drongelsekanaal een harde klap op mijn achterhoofd. Ik heb de vogel niet gezien, maar vermoedelijk was het een buizerd. Ik schrok mij te pletter. Hardlopers: wees gewaarschuwd.

 • Anke , 11 mei 2019 @ 13:13

  Zojuist op de laatstgenoemde plek tijdens het hardlopen aangevallen door een buizerd, vloog daarna weer op me af, ik kon de tweede aanval nog maar net ontwijken. Eind maart ook al aangevallen langs het Drongelensekanaal. Flinke bult op mijn achterhoofd.

 • William , 4 juni 2019 @ 13:32

  Afgelopen vrijdag werd ik tijdens het hardlopen tot 4 x toe aangevallen door een buizerd op het fietspad ongeveer 200 meter links van de brug bij de gevangenis. Hierbij werd ik 2 x flink geraakt ( tot bloedens toe )
  door deze erg agressieve buizerd. Ik zou deze plek dus voorlopig maar vermijden.

 • Frank , 6 juni 2019 @ 18:40

  Zojuist ook aangevallen.
  Exact zelfde plek als hierboven beschreven. Brug over vanuit de gevangenis en erna linksaf langs het kanaal.
  Volgens mij voelde ik 2 flinke poten op mijn hoofd landen en vloog ie daarna weer weg. Wel schrikken zeg !

 • Frank , 9 juni 2019 @ 12:40

  Afgelopen woensdag was het raak.
  Exact zelfde plek als hierboven beschreven, nl: komend vanaf de gevangenis , bruggetje Drongels kanaal over en dan links en binnen een paar meter was ie daar. Aanval van achter. Wel geschrokken, verder geen schade. Beter in het broedseizoen dit pad maar even mijden 😀

 • Tonnie S , 14 juni 2019 @ 09:58

  Gisteren ook op dezelfde plek aangevallen door de buizerd.
  Flinke schram op mijn hoofd en geschrokken, duurde even voordat ik door had dat het een buizerd was.
  Had een fluoriserend geel tshirt aan, deze voorlopig maar thuis laten.
  Bedankt voor de tips, ga er nu beter op letten.

 • Amaranth , 5 juli 2019 @ 14:52

  Op 29 juni jl. ben ik ook van achter aangevallen door waarschijnlijk dezelfde buizerd op ongeveer dezelfde plaats. ik bloedde ook, maar het viel verder mee. Goed geschrokken zoals de rest hier ook.

 • William van de Linde , 24 mei 2020 @ 14:51

  Hij is er weer. Vanmorgen 2 maal van achter aangevallen en een hardloper die mij tegemoet liep had me al gewaarschuwd die was ook 2 maal aangevallen en bloede licht op het hoofd. Volgende week toch maar een andere route lopen.

 • Sander Gabel , 29 mei 2020 @ 15:41

  https://www.instagram.com/p/B-kuWu7nIBN/ Man loopt 17KM voor Roofvogel!

 • Stef Richter , 5 juni 2020 @ 18:04

  Zojuust tijdens het hardlopen aangevallen door een buizerd. 4 a 5 duikvluchten naar mijn hoofd. Locatie :Roonsestraat in Haaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *