Ieder jaar komt het voor: buitensporters in onze gemeente die worden ‘aangevallen’ door buizerds. Het broedseizoen is weer begonnen en dat betekent oppassen!. De gemeente plaatste al een aantal waarschuwingsborden.
Aanval
Een buizerd is een roofvogel die in Nederland vaak gespot wordt zittend op paaltjes langs wegen. Hij kan plotseling een duik maken als hij een prooi ziet. Tijdens het broedseizoen, beschermt een buizerd zijn nest. Meestal is de aanval slechts een schijnaanval als waarschuwing, heel soms is er daadwerkelijk contact. Het vaakst worden hardlopers en wielrenners aangevallen.
Hoe een aanval voorkomen?
• Vermijd de directe nestomgeving (100 meter zou voldoende moeten zijn).
• Trek géén fluorescerende kleding aan: daar komt de buizerd op af. In de natuur betekent felgekleurd gevaar.
• Kijk goed om u heen. Een buizerd benadert sporters vaak van achter.
• Bij oogcontact toont een buizerd minder agressief gedrag.
• Alleen bent u een makkelijker doelwit voor de buizerd. Probeer daarom om samen met anderen te lopen of te fietsen.
• Schrik de vogel af met geschreeuw of zwaai met de armen boven het hoofd.

5 Comments

 • Simon , 5 juni 2017 @ 14:37

  Over het onverharde paadje langs het Drongelens kanaal, tussen het verharde fietspad en natuurgebied De Gement, ben ik afgelopen week aangevallen door een buizerd tijdens het hardlopen. Kreeg gelukkig alleen een klap van de vleugel maar schrok me rot.
  Exacte lokatie: vanuit Vught het fietspad vlak langs kamp Vught (gevangenis, vlak langs de museum barak) de brug over het Drongelens kanaal over, dan het wandelpad het talut af, en het onverharde pad links richting Cromvoirt vlak langs het weiland (Gement). Dus de groen-gele wandelroute volgen. Voordat het pad de bosjes ingaat pakt de buizerd je.

 • Susanne van Zanten , 23 juni 2017 @ 09:47

  Zojuist ook aangevallen op dezelfde plek als Simon beschrijft. De Buizerd vloog 2 keer over mij heen, de derde keer greep hij zich vast in mijn haar. Ik schrok me rot.

 • Kenneth Gravenberch , 17 juni 2018 @ 12:21

  LANGS DE GEVANGENIS DE FIETSBRUG OVER BIJ DRONGELSEKANAAL LINKSAF EEN DAARNA EEN KLEINE 400 METER VERDER WORD JE OOK LASTIG GEVALLEN DOOR EEN BUIZERD.

 • Ellie Verkaart , 16 april 2019 @ 12:55

  Op exact dezelfde lokatie als hierboven genoemd kreeg ik vanmorgen tijdens het hardlopen langs het Drongelsekanaal een harde klap op mijn achterhoofd. Ik heb de vogel niet gezien, maar vermoedelijk was het een buizerd. Ik schrok mij te pletter. Hardlopers: wees gewaarschuwd.

 • Anke , 11 mei 2019 @ 13:13

  Zojuist op de laatstgenoemde plek tijdens het hardlopen aangevallen door een buizerd, vloog daarna weer op me af, ik kon de tweede aanval nog maar net ontwijken. Eind maart ook al aangevallen langs het Drongelensekanaal. Flinke bult op mijn achterhoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *