Het was woensdagochtend rond negen uur schaapjes tellen in de straten van Helvoirt. Een kudde van ongeveer 200 schapen liep door de straten van Helvoirt om een weiland kort te gaan “maaien” aan de Schoorstraat in Helvoirt. De schapen van De Lachende Ooi, die normaal grazen in het nationaal park de Loonse en Drunense Duinen, maken deze dagen een uitstapje naar Helvoirt. De schapen gingen niet op transport maar trokken lopend door de straten van Helvoirt. Schaapherder Tula Derksen en haar hond loodste de ongeveer 200 schapen probleemloos naar het weiland waar de schapen de komende dagen staan. En de mensen die moesten wachten voor de kunde schapen, die genoten allemaal van het prachtige gezicht. 200 schapen midden in Helvoirt, dat zie je namelijk niet dagelijks!
Inmiddels grazen de schapen op het weiland aan de Schoorstraat, daarna zullen de schapen met wat laatste tussenstops naar hun stal in Biezenmortel gaan waar de schapen zullen gaan lammeren.
Het vak van Schaapherder is vanaf 16 december officieel onderdeel van de Nederlandse cultuur. De herders met traditionele landschaaprassen zijn toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

Foto’s Bart Meesters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *