Over Militairen in Haaren, Kasteel Nemerlaer en de Stalmis te Esch
De Stalmis te Esch, de herstelde traditie van de Mis voor de vruchten der aarde, is het onderwerp van de bijdrage van Theo van Dooren. Deze Mis wordt al zo’n 30 jaar gehouden in een stal bij de boerderij van de familie van Esch op het Overeind te Esch in de week voor hemelvaart als bidstonde voor de vruchten der aarde. Hij schrijft hierover in het nieuwe nummer van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij (2016, nummer 4).
In de reeks ’Beelden uit de mobilisatiejaren 1914-1948’ besteedt Anton van Dorp in het heemblad verder aandacht aan de militairen die in de periode 1914-1918 in Haaren ingekwartierd waren bij de familie Vugts. Ook daarbij opgenomen zijn twee foto’s van hoefsmid Koos Vermeer die zeker goed te werken had in die jaren. Dit omdat er naast manschappen ook veel paarden ingekwartierd waren die regelmatig voorzien moesten worden van nieuwe hoefijzers.
Juffrouw Koosje
Rien de Visser schrijft uitgebreid over kasteel Nemerlaer in Haaren. Hij neemt ons mee in de bouwhistorie, de bonte kamers en de wonderlijke wereld van de bewoners waaronder juffrouw Koosje en jonker Alberic. Ook voert hij Piet Snickers die in 1880 het kasteel restaureerde ten tonele. De bekwame tekenkunstenaar en architect Snickers, leerling van Pierre Cuypers, was van omstreeks 1870 tot 1895 huisarchitect van de jonkers Van den Bogaerde.
Gerard Willems vertelt over de archeologische opgraving op het Moergestels molenveldje. Naast aardewerk uit de Romeinse tijd kwamen daarbij ook sporen van prehistorische bewoning aan het licht.
Nol van Harrieje verhaalt in dialect over het oude gebruik om ‘Maastedöllekes te raope’ als brandstof voor de kachel.
Henk Haen laat in een leuk geïllustreerd artikel zien welke verschillende typen levensbomen er in Udenhoutse bovenlichten te vinden zijn..
De webtip voert ons mee naar de website www.huygens.knaw.nl Via deze site zijn een groot aantal wetenschappelijke databanken te raadplegen onder meer het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland en een databank Sport.
Verder weer een aantal Haarense zegswijzen van Cees Verhoeven, een artikel over Wim de Bakker uit Oisterwijk die onderscheiden werd met de prestigieuze Knippenbergpenning. De boekaankondigingen attenderen de lezers op recent verschenen historische boeken te weten: het Moergestels straatnamenboekje, het Moergestels Kroegenboekje dat je de weg wijst op de Moergestelse Kroegentocht, Grasduinen in een oud fotoboek van amateur-fotograaf Peer Ven uit Biezenmortel, 100 verhalen van de Looierij. 100 jaar KVL Oisterwijk en de gedichtenbundel Oisterwijk, parel van Inspiratie.
Het nummer sluit met de Jaarinhoud van 2016.
Deze aflevering 4 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Slijterij Mitra aan de Kerkstraat te Helvoirt, Albert Heijn te Haaren, de Spar te Esch en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij aan de Spoorlaan 70 te Oisterwijk.
Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout: www.dekleinemeijerij.nl