De Klender

 1. Informatieverstrekking geluidswagens

  20 november 2018 om 19:30 - 21:00
 2. ilm: Darkest Hour – met o.a. Gary Oldman

  20 november 2018 om 20:00 - 22:30
 3. Informatieavond (Dementie Vriendelijk Gemeente)

  21 november 2018 om 19:00
 4. Lezing over de eerste wereldoorlog, de nasleep

  21 november 2018 om 20:30 - 22:30
 5. Aandacht voor veteranen

  22 november 2018 om 20:30 - 22:30

Familie berichten

17 november 2018 Overleden: Jos de Kroon

Hij heeft een goed leven gehad en wij met hem....

21 november 2017 Familieberichten op HelvoirtNet

Het is mogelijk om op de nieuwssite van Helvoirt.n...

Restauratie toren Nicolaaskerk in 2018

Foto: Rens Bressers

Opbrengst acties toren Nicolaaskerk zondag bekend tijdens open kerken dag

Het dak van de toren van de monumentale Nicolaaskerk Helvoirt is in slechte staat zo bleek in 2014. Renovatie bleek nodig. Daarvoor werd het renovatiefonds nieuw leven in geblazen en acties gevoerd. De opbrengst van de acties met daarbij de giften van bedrijven, instellingen en spontane donaties bijeen wordt komende zondag bij de open kerken dag bekend gemaakt. Blijkbaar is het streefbedrag voor de renovatie nog niet gehaald. Toch gaat de toren begin volgend jaar in de steigers om deze te voorzien van een compleet nieuw leien dak, nieuwe dakkappellen en vernieuwing van het lood. Alles wat men tegen komt en onderhoud nodig heeft gaat men aanpakken.

“ Tijdens de open kerken dag komende zondag krijgt het parochiebestuur een cheque van het restauratiefonds met daarop het bijeengebracht bedrag. De parochie H. Edith Stein, waaronder de Nicolaaskerk valt, moet zelf nog geld bijleggen. Je moet het zien als een symbolische start van de restauratie van het dak van de toren”, Aldus Harry van Hal de voorzitter van het restauratiefonds.
“ Vooraf maakten deskundigen een inschatting dat er ruim driehonderd duizend euro nodig is voor de toren. Dat bedrag hebben we niet bijeen. Wat we wel hebben gaan wij als restauratiefonds zondag bekend maken. Het plan is dat rond de klok van 15.30 uur te doen. Komende zondag is vanaf 14.00 uur een uitgebreid programma in de kerk waaronder zang door solisten maar ook door een koor en gaan mensen met een respectabele leeftijd terugblikken naar vroeger tijden. Er is zelfs een tentoonstelling van oude gewaden en kazuifels ”.
“Het parochiebestuur willen we vragen zich sterk te bezinnen over meer passende gebruiken van het gebouw Nicolaaskerk. Stimuleer bijvoorbeeld een afscheid van een dierbare zonder voorganger. Nu gaat men steeds meer naar een crematorium. De kerk breder benutten voor de gemeenschap levert mogelijk middelen op zodat er een buffer is bij grote uitgaven als nu nodig.”
Er is al een boek over de in 1903 gebouwde neo-gotische kerk met het indrukwekkend interieur. Vrijwilligers zijn in de archieven van de kerk gedoken. Het resulteerde in een andere versie van een boek dat speciaal is gewijd aan de toren die volgend jaar onder handen wordt genomen. De presentatie van dat boek gaat komende zondag ook gebeuren. Hierna zijn er torenbeklimmingen die starten zodra het 16.00 uur is.

Eerder op de dag komt Sinterklaas en zijn pieten aan. Harmonie Kunst Adelt haalt hem ongeveer om 11.00 uur met muziek aan de Achterstraat Helvoirt binnen. Rond de klok van 12.00 uur is er een ontvangst bij pastor James samen met vertegenwoordigers van de gemeente Haaren. Het hele gezelschap met de ouders en de kinderen gaan daarna in de kerk zingen en bijpraten.
Van onze correspondent

Foto: Rens Bressers

Koninklijke onderscheiding in Vught
Portemonnee gevonden

CC Corvers Column

9 november 2018 CC Corvers Column: Harry

Zo doet Harry dat! Gewoon zeggen wat je weet. Heel...

Rubriek: Huyswerk

20 september 2018 Huiswerk: Wat heeft ons kabinet in petto voor de woningmarkt in 2019?

Er klonk een positief geluid, want veruit het groo...

24 november 2017 in Voorpagina
One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. De kerk in ons dorp is een prachtig monument. Maar het is meer. Het is een plek waar heel veel Helvoirtenaren belangrijke mijlpalen en gebeurtenissen in hun leven hebben gevierd. Dat gaat van doop, tot eerste communie, huwelijk en uitvaart. Een stijlvolle en unieke plek om de dorpssaamhorigheid te vieren. Samen vieren, samen rouwen, samen.. De Nicolaaskerk wordt dankzij bijdragen van veel Helvoirtenaren in stand gehouden. Die zouden ook – op hun eigen manier – daar al die dingen moeten kunnen blijven vieren. Goed idee dus van het restauratiefonds om wat-er-ook-te-vieren is in Helvoirt te kunnen doen in dit prachtige gebouw!