Nieuwsbericht van het Comité Stop Overlast Duinoord

De Raad van State heeft de Provincie Noord-Brabant veroordeeld om opnieuw – en nu goed – te onderzoeken of Duinoord schade berokkent aan de natuur waar het in ligt. Niet alleen naar natuurschade door de aanleg maar ook door de exploitatie van Duinoord. De Raad van State geeft het Comité Stop Overlast Duinoord hiermee gelijk.
Duinoord ligt in beschermd Natura2000-gebied en wordt omgeven door het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en het landgoed De Boschhoeve. Volgens het comité Stop Overlast Duinoord schaadt het pretpark die natuur. Het comité vroeg in 2014 de Provincie om daar tegen op te treden, maar die vond dat onnodig. Daar tegen ging het comité in beroep bij de Raad van State. Die vernietigt het besluit van de Provincie. Lees hier de uitspraak. De Raad van State is de hoogste bestuursrechter en heeft dus het laatste woord.
De natuurschade komt volgens het comité door de vele bezoekers, het verkeer en parkeren, de herrie, frituurdampen, zwerfvuil, constructies en bouwwerken. Het bos is op Duinoord deels gekapt, het stuifzand is aangetast, dassen, reeën, fazanten, hazen, uilen, spechten en kamsalamanders – allemaal beschermde diersoorten – zijn verjaagd. De provincie meende dat wel meeviel, op basis van summier onderzoek. Maar de Raad van State oordeelt dat het onderzoek over moet en dat nu naar alles wel goed gekeken moet worden.
De Raad van State vindt het verkeer voor Duinoord een issue. Duinoord trekt in het openingsseizoen tienduizenden extra auto’s aan. Die stoten veel stikstof uit wat leidt o.a. tot meer vergrassing van het bos en het stuifzand. In dit deel van het natuurgebied is die vergrassing al veel te erg, vindt ook de Provincie. De stikstofuitstoot moet minder, maar dat lukt niet met deze verkeersstroom. Alleen al daarom zou de Provincie moeten optreden tegen Duinoord, vind het comité. De Raad van State wil daarover duidelijkheid.
Een nieuw onderzoek naar Duinoord kan ertoe leiden dat de Provincie de exploitant voorwaarden moet opleggen om de natuurschade te stoppen. Dat zou er bijvoorbeeld toe kunnen leiden dat er minder auto’s mogen komen of dat de exploitatie beperkt wordt. Comitévoorzitter Hans Pulles: “Iedereen ziet, hoort en ruikt dat Duinoord het bos hier geen goed doet. We hopen dat daar nu echt wat tegen gedaan wordt.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *