De Klender

 1. Park Lambertus kerk Haaren

  12 december 2018 om 19:30
 2. Lezing over de Gilden Vught

  12 december 2018 om 19:30
 3. IJsbaan Vught

  14 december 2018 om 00:00 - 6 januari 2019 om 23:59
 4. Gerard van Maasakkers – 40 Jaar Liedjes

  14 december 2018 om 08:00 - 22:30
 5. Winterparadijs Udenhout

  14 december 2018 om 19:00

Familie berichten

21 november 2017 Familieberichten op HelvoirtNet

Het is mogelijk om op de nieuwssite van Helvoirt.n...

Plein Helvoirt; Dorp kent drugsproblemen

Ook in ons dorp Helvoirt maken veel mensen zich zorgen over de drugsproblematiek. Dat blijkt uit veel van de 223 inzendingen op een peiling van het dorpsplatform Plein Helvoirt.

Een ruime meerderheid van de inzenders kent dorpsgenoten die drugs gebruiken. Daarmee zijn drugs een bekend en gekend probleem in het dorp. Dat zoveel mensen melden dat ze gebruikers kennen zegt overigens niets over het totale aantal drugsgebruikers: het kan ook gaan om dezelfde gebruikers.

Ruim een derde vindt dat drugsgebruik problemen veroorzaakt bij de gebruiker. Verslaving, geldproblemen, sociale en psychologische problemen. Reacties: “Ze leven in eigen wereld, zijn vaak asociaal, eenzaam, geldgebrek, verlies normen/waarden”, “Sociale problemen, neiging naar crimineel gedrag”. “Ze brengen andere in problemen door hun te overtuigen ook te gaan gebruiken.” Dat zijn enkele van de 309 commentaren van de inzenders. Deze probleemgebruikers kunnen volgens de inzenders het beste geholpen worden door professionele hulpverleners, maar ook door vrienden en familie. Maar: “Het moet vooral vanuit hen zelf komen.”

Ongeveer de helft van de inzenders kent in Helvoirt de plekken waar vaak drugs verhandeld worden. Plein Helvoirt heeft de verantwoordelijken voor die plekken daarover geïnformeerd, maar noemt ze niet vanwege prudentie. Hun reactie was dat aan het probleem gewerkt wordt. Zo’n 40 procent vindt dat dealen overlast oplevert: onveiligheid, afval en herrie. “Onveilig gevoel als je er  langs moet lopen”, “Onze dochter (4jr) komt thuis met gevonden lege wietzakjes”.

Meer dan de helft van de inzenders is bereid om illegale drugshandel te melden bij de politie. Maar zo’n 40% meent dat de politie en de gemeente er te weinig aan doen. Een reactie: “De plekken waar wordt gehandeld zijn in het hele dorp bekend. Ga als gemeente naar deze plekken zodat dit niet meer gedoogd lijkt, zoals dit nu wel het geval lijkt te zijn. Voorlichtingsgesprekken op school en wellicht sportverenigingen lijken mij ook een goed idee.”

De inzenders zien ook veel alcoholverslaving: meer dan de helft kent mede-inwoners die volgens de inzenders aan alcohol verslaafd zijn. Lachgas – populair bij de jeugd – is een bekend verschijnsel maar weinigen zien daar problemen bij.

Aan het onderzoek van Plein Helvoirt deden 223 inwoners mee. Deelname was anoniem, er kon per afzender slechts eenmaal ingestuurd worden. Er werden geen controlevragen gesteld waarmee de representativiteit van de inzenders gemeten kon worden. De uitslagen geven daarom geen zekerheid over hoe de totale bevolking van Helvoirt over de situatie denkt.

Voor het volledige verslag klik hier: http://pleinhelvoirt.nl/rapport-drugs.pdf

Wat doe je tegen drugs?

 • Neem contact op het ‘Herstelvoirt’: een groep die verslaving bespreekbaar wil maken en voorkomen. Een luisterend oor en steun zijn voor mensen die hier mee maken hebben op wat voor een manier dan ook. Bel met 06 12 56 31 69 (Jolande).
 • Illegale handel en ordeverstoring: melden bij de politie 0900-8844 of via meierij@politie.nl
 • Verslavingsproblemen: vraag om hulp van Novadic-Kentron: 073-6849500
Erik Manders wint barbecuekampioenschap
Helvoirt start competitie met goede zege op Venhorst: 1-4

CC Corvers Column

9 november 2018 CC Corvers Column: Harry

Zo doet Harry dat! Gewoon zeggen wat je weet. Heel...

Rubriek: Huyswerk

20 september 2018 Huiswerk: Wat heeft ons kabinet in petto voor de woningmarkt in 2019?

Er klonk een positief geluid, want veruit het groo...

1 oktober 2018 in Voorpagina
One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Misschien ieeets meer je best doen om het te anonimiseren… Het lijkt me overduidelijk dat XXXXX de voetbalclub is. Voor de mensen die het blijkbaar allemaal zo goed weten, kom eens een keer kijken op een feestje. Ik kom al 15 jaar op de club en er is me nog nooooit drugs aangeboden op de voetbalclub. Daarmee wil ik niet zeggen dat iedereen er heilig is, maar het beeld wat hier geschetst wordt klopt naar mijn mening totaal niet!
  Moraal van het verhaal: Oordeel niet enkel aan de hand van (Spook)verhalen, maar kom eens kijken/maak een praatje dan zie je hoe het écht zit.