Kinderen van de basisschool in Helvoirt gaan woensdagmorgen 16 april langs de deur om paaseieren op te halen. Deze eeuwenoude traditie is bijna overal uitgestorven, maar in Helvoirt, Haaren en Cromvoirt is dit gebruik blijven bestaan.
Het ophalen van paaseieren stamt al uit de middeleeuwen. Aan het eind van de vastentijd hadden rijke mensen vaak eieren over. En de armen gingen dan langs de deur om die op te halen. Als de rijken geen eieren hadden, konden ze het afkopen met Judasgeld.
Mandje en gekerfde stok
Tegenwoordig zijn het geen armen, maar schoolkinderen die eieren gaan ophalen. Ze hebben een maandje bij zich en een gekerfde stok en voordat ze eieren krijgen, moeten ze het lied van het ‘paoseieren ophaolen’ zingen.
De eieren die de kinderen ophalen, worden verzameld op school en dan eerlijk verdeeld. Ieder kind krijgt zes eieren mee naar huis. Als er nog eieren over zijn, gaan die naar de voedselbank. Snoep halen we liever niet op. Het geld wat wordt ingezameld gaat altijd naar een goed doel, dit jaar naar zorgboerderij “ons erf” in Udenhout.
Georganiseerd door de scholen