De Klender

 1. Schoolschaatsen

  18 december 2017 om 08:30 - 23:00
 2. Schoolschaatsen

  19 december 2017 om 08:30 - 23:00
 3. Film: Aangrijpende film: Knielen op een bed violen

  19 december 2017 om 14:00
 4. Wmo-adviesraad

  19 december 2017 om 19:30
 5. Kerstconcert Helvoirts Kamerkoor in Lambertuskerk, Vught

  19 december 2017 om 20:00

Familie berichten

21 november 2017 Familieberichten op HelvoirtNet

...

Opsplitsing, het verkeer en de brug in Esch

De brug in Esch zou vervangen worden – eindelijk! – maar nu toch nog weer niet.
Al jaren is er onderhoud nodig en al decennia weet men dat de kom van Esch eigenlijk niet opgewassen is tegen het huidige verkeer. De straten in Esch zijn ontstaan in een andere tijd en niet berekend op de huidige aantallen en soorten verkeer. Al jaren wordt hierover gepraat: door inwoners, experts, tijdens de Dorpsontwikkelingsplannen, in speciale commissies, inwonersplatforms, ga zo maar door.
Even terug naar de brug, die kwam en toch weer niet. Want het college wil eerst weer gaan praten over het verkeer. Aanpakken en een oplossen wordt wederom op de lange baan geschoven. Er wordt eerst weer gepraat, gekeken, de inwoners worden opnieuw gehoord of het echt zo erg is, er wordt een ander bureau op gezet, er worden nieuwe plannen ontwikkeld; dezelfde stappen opnieuw en opnieuw. En ondertussen is er de volgende generatie en nog steeds is er geen goede brug en blijft de verkeersafwikkeling knellen.

Deze werkwijze van uitstel na uitstel, een nieuwe optie bekijken of een oude opnieuw doorspitten is precies wat er sinds 2009 (en al eerder) gebeurt met betrekking tot een oplossing voor de werklast van de gemeente Haaren. De gemeente Haaren is te vergelijken met een klein dorp: oude, inmiddels te smalle straten waar steeds meer zwaar verkeer doorheen moet naast fietsers en voetgangers, kleine kinderen en kwetsbare ouderen. Ook bij het proces van opsplitsing zien we steeds een nieuw onderzoek, een ander bureau, een plan, een besluit en dan toch weer niet. Ze weten dat het zo niet langer gaat, maar hèt besluit wordt steeds opnieuw uitgesteld: Ambtelijke samenwerking, ambtelijke fusie, herindeling? Of toch even niks, toch zelfstandig? En vervolgens meteen de vraag, hoe we alsnog het werk kunnen verstouwen (vergelijk: het verkeer door te smalle straten). Toch ambtelijk samenwerken? Ambtelijke fusie? Opsplitsen? Etc.

Dat er iets moet gebeuren is duidelijk! Maar de echte beslissing blijft uit. Het blijft bij praten over, en uitstellen, en ondertussen hopen dat er geen ongelukken gebeuren. Dit geldt zowel voor een verkeersoplossing in Esch als voor de toekomst van de gemeente Haaren. De oplossing ligt er! Het enige dat nodig is, is de moed om de knoop door te hakken. Zowel voor een nieuwe weg in Esch als voor nieuwe aansluitingen voor alle dorpen van (nu nog) gemeente Haaren.

Kies voor de oplossing: Kies op 4 oktober voor opsplitsing!

Carine Blom
Progressief 96

CC Corvers Column

12 november 2017 CC: CORVERS COLUMN: Tegenzin

...

Rubriek: Huyswerk

14 september 2017 in Voorpagina
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Nou Carine,dat gaat ook Boxtel niet verhelpen die te smalle straatjes in Esch.Zo zit Esch nu eenmaal van vroeger uit in elkaar en dat is nu net het charmante van Esch.De gemeente wil volgens mijn net voorkomen dat Esch niet verder door het verkeer wordt ingenomen door erover na te denken hoe we dat wel kunnen aanpakken op een goede manier en later geen spijt krijgt van een nieuwe aangelegde brug op de verkeerde plaats.Een 2e bartjesbrug…

 2. Wat betreft de opsplitsing van de gemeente ben in het in essentie wel eens met Carine Blom. Die brug is een ander verhaal. De afsluiting van de N65 is een mooie aanleiding om de verkeersproblematiek in Esch nog eens tegen het licht te houden.
  Ik kan mij bijvoorbeeld voorstellen dat er een weg ten westen van het spoor komt, bij het spoor een brug over de stroom en vervolgens een weg langs de stroom om zo aan te sluiten op de Haarenseweg. De Runsdijk zou je dan af kunnen sluiten voor doorgaand verkeer. De bestaande brug zou dan kunnen vervallen. Bundeling van infrastructuur kost over het algemeen de minste ruimte.

 3. Goed inderdaad om nu al eens stil te staan (!) bij oplossingen als straks de N65 wordt afgesloten. Er loopt een prachtige spoorlijn dwars door dorp Helvoirt, Biezenmortel, Udenhout en BE. Een mooie verbinding tussen Den Bosch en Tilburg. Het is nu al nagenoeg onmogelijk om ‘s morgens met de auto vanuit Helvoirt in Den Bosch te komen. File vanaf het kruispunt. Toch maar eens over nadenken om een stopplaats voor de trein in Helvoirt te maken. Die heten niet voor niks ‘Sprinter’.

 4. Voortzetten van een gemeente Haaren is meer dan een brug te ver. Kies 4 oktober voor OPSPLITSEN.

 5. Sinds kort woon ik in de Dorpstraat in Esch maar deze straat doet zijn naam geen eer aan. Het lijkt wel een snelweg met al dat verkeer dat non-stop door dit mooie dorpje dendert. En ook de snelheid waarmee dit af en toe gebeurt heeft mij onaangenaam verbaasd. Overal zie je randwegen aangelegd worden om dit soort mooie dorpskernen te ontzien van de huidige verkeersdruk. Aangezien dat dit verkeer alleen maar zal toenemen lijkt me dat er voor Esch ook iets moet gebeuren.