In Syrië, Irak, Mali, in alle oorlogsgebieden wordt nieuws verzameld, meestal onder heel moeilijke omstandigheden, en wij zien dit dan vaak dezelfde dag nog op onze I-phone, de TV en computer. De volgende dag staat het in de krant die ’s morgens in de bus valt …
Hoe was dat tijdens de 2e wereldoorlog, hier in Nederland …?
Meteen na de capitulatie van Nederland (10 mei 1940) wilden de Nazi’s controle over alle nieuwsvoorziening. Er verschenen, officieel, alleen nog Nazi-gezinde kranten, die berichtten over de weldaden van het regime en de geweldige strategie van Hitler …..
Het eerste betrouwbaar nieuws, het illegaal nieuwsblaadje “Geuzenactie”, werd door de verzetsgroep ‘de Geuzen’ al verspreid op 15 mei 1940!
De “Oranjebode” was een ander illegaal krantje, vanaf het tweede nummer was de naam gewijzigd in ‘Trouw’, zoals het nu nog heet.
gedenkplaats 01Illegale nieuwsvoorziening vroeg veel moed: nieuws en gegevens vergaren, handmatig op het stencilapparaat afdraaien én dan moest dit illegale krantje nog verspreid worden …
Allerlei mensen waren er bij betrokken en steeds was er het gevaar om verraden te worden.
Veel mensen zijn gered door de berichten die op deze manier naar buiten kwamen, maar ook veel mensen zijn hiervoor opgepakt en vervolgd door de Nazi’s. In de loop van 1943 zaten o.a. ± 40 medewerkers van de illegale Trouw gevangen in Kamp Haaren, 23 van hen zijn geëxecuteerd!
Gedenkplaats Haaren is gevestigd in wat destijds “Kamp Haaren” was. Er is een klein museum ingericht en er zijn twee exposities ingericht, o.a.:
– “legale en illegale NIEUWSVOORZIENING tijdens de oorlog”, waarin bovenstaand te zien is
– “Englandspiel”, dat het verhaal vertelt van de “soldaten van Oranje”, de geheim agenten die ook in Kamp Haaren gevangen zaten.
U BENT VAN HARTE WELKOM!

Gedenkplaats Haaren logo

Bezoekadres:
Raamse akkers 15, 5076 PC Haaren
www.gedenkplaats-haaren.nl
mail: info@gedenkplaats-haaren.nl

Openingstijden:
Vanaf maart t/m oktober:
– elke zondag 13.00 tot 17.00 uur
– elke eerste woensdag van de maand 10.00 – 16.00 uur
Gratis toegang.

Groepen:
rondleiding met gids op afspraak, á € 3 per persoon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *