[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”33964″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]

Over het tragische lot van Udenhouter Jan Lanslots in 1944 en een ‘containervondst’

In aflevering vier, de laatste van dit jaar, van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij een artikel van Henk Haen over Udenhouter Jan Lanslots die in 1944 opgepakt werd door inspecteurs van de Inspectie voor de prijsbeheersing en vervolgens werd overgebracht naar het kamp Neuengamme waar hij eind 1944 overleed.
Joost van der Loo vond in een container enkele schriften met boekhouding van de Bossche ijzerhandel Van Mackelenbergh uit 1862 met daarin ook gegevens van klanten uit Udenhout. Hij maakt ons deelgenoot van de aankopen van onder meer smid Kruissen en timmerman Van der Plas.
Daarnaast een artikel van Martin van der Waals over de Radiowinkel van Oisterwijker Piet van der Wiel. Van der Wiel (1915-1978) was een rasechte Oisterwijker en in het artikel worden herinneringen opgehaald aan deze markante radio-, elektro en uurwerkwinkelier die zijn winkel aan de Dorpsstraat had. De man die ooit op een bonnetje aan een klant schreef: “aan een wekker geprutst”.
Van der Waals schrijft ook over de schoenen en schoenmakers in Moergestel en met name over het daaruit voortkomend erfgoed dat in het bijzonder gekoesterd wordt door Ad Wolfs Adr. Zn. Aan de hand van voorwerpen uit diens collectie en bijpassende verhalen passeert de Moergestelse schoenmakershistorie de revue.
In de artikelenreeks Beelden uit de mobilisatiejaren 1914-1918 van Anton van Dorp dit keer het laatste artikel met nog enkele fraaie foto’s uit Berkel-Enschot, Oisterwijk, Moergestel en Udenhout. Het slotstuk van een mooie serie.
Hans van der Wiel schrijft in een kort stukje zijn kleuterherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Hij woonde toen aan de Burg. Canterslaan te Oisterwijk.
Ook in dit nummer weer een aantal Haarense zegswijzen uit de nalatenschap van Cees Verhoeven. De webtip gaat over de site van Erfgoed Tilburg. De boekaankondigingen attenderen op recent verschenen historische boeken over onder andere de genealogie Van Mens(f)voort, de stamboom van Hermus Bertens en Jenneke Roosen, vliegtuigcrashes 1940-1945 in Midden-Brabant en tijdens de Eerste Wereldoorlog gemobiliseerde Friezen (o.a. in Moergestel).
Het nummer sluit met de jaarinhoud 2018 (artikelen en literatuursignalementen).
Deze aflevering 4 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Slijterij Mitra aan de Kerkstraat te Helvoirt, Albert Heijn te Haaren, de Spar te Esch en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij aan de Spoorlaan 70 te Oisterwijk.
Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout: www.dekleinemeijerij.nl [/vc_column_text][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-4″][vc_message message_box_style=”3d”]Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net[/vc_message][vc_column_text]
 
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *