De Klender

 1. Informatiebijeenkomst Kruispunt N65

  22 januari 2018 om 19:00
 2. Lezing op dinsdag 23 januari over Antoon Coolen door Cees Slegers

  23 januari 2018 om 20:00
 3. DigiD wat moet ik ermee ?

  24 januari 2018 om 14:00 - 16:00
 4. “Een verslaving kan iedereen overkomen”

  24 januari 2018 om 19:00 - 22:00
 5. Film – Bram Fischer

  24 januari 2018 om 20:00 - 23:00

Familie berichten

21 november 2017 Familieberichten op HelvoirtNet

...

Wat kun je doen tegen de buxusrups of buxusmot?

Sinds een aantal jaar is er een nieuwe uitheemse rupsensoort aan een opmars in Nederland begonnen. Was het eerst de processierups die Nederland bestormde, nu is het de Glyphodes perspectalis / Diaphania perspectalis, laten we zeggen de Buxusrups of Buxusmot. In Baden-Württemberg (Duitsland) werd al in april 2007 deze soort geconstateerd langs de Rijn. Het lijkt erop dat de rups de rivier stroomafwaarts volgt. Waarschijnlijk is deze soort al eerder via import van Buxusplanten naar Nederland gekomen.

De rupsen veroorzaken veel schade omdat ze meerdere keren per jaar voortplanten. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de tien graden komt, worden ze actiever en zullen ze de buxusbladeren gaan aanvreten. Het hele jaar door vinden er diverse levenscyclussen plaats. De jonge rupsen veranderen eind mei-juni in jonge motten. De rupsen die daaruit voortkomen zijn in augustus al volgroeid en vormen in september weer motten.De rupsen die hier uit voortkomen blijven eten van de buxus tot oktober om dan in winterrust te gaan. Het gehele seizoen zijn er rupsen aanwezig en vreten zich in korte tijd helemaal vol, hierdoor krijgen de planten geen kans om zich te herstellen.

Bestrijdingsmogelijkheden voor particuliere tuineigenaren
Verwijder zoveel mogelijk grote rupsen en poppen met de hand en knip de spinsels eruit. Een zwaar aangetaste struik kan men het beste volledig verwijderen of zo laag mogelijk afknippen. Voer de afgeknipte takken en verwijderde struiken daarna in een afgesloten zak of container af. Omdat zich meerdere generaties in een jaar kunnen ontwikkelen, nemen zonder bestrijdings­maatregelen de aantallen rupsen in de loop van de zomer sterk toe. Controleer de buxus daarom al in het voorjaar op rupsen en begin zonodig direct met bestrijding. Bestrijdingsmiddelen hebben op de eitjes weinig tot geen effect en zijn de rupsen het meest kwetsbaar en gevoelig voor bestrijding, richt u daarom op bestrijding van de rups. Blijf daarom regelmatig controleren omdat herbesmetting vanuit de omgeving het hele groeiseizoen kan plaatsvinden. Ook de daarop volgende jaren kan weer opnieuw besmetting vanuit de omgeving plaatsvinden.

Behandeling met gewasbeschermingsmiddelen
Uw Buxus beschermen met een gedegen gewasbeschermingsmiddel. Er zijn diverse middelen toegelaten voor particulieren die werken tegen rupsen. Het betreft middelen die zijn gebaseerd op de werkzame stoffen piperonylbutoxide en pyrethrinen, zoals Luxan Pyrethrum vloeibaar of Compo Karate geconcentreerd of Compo Karate als spray.
Bespuiten kan het beste in de vroege avond gedaan worden, zodat andere nuttige en onschadelijke insecten niet worden getroffen. Ga zorgvuldig te werk bij het vernevelen van het bestrijdingsmiddel zodat alle plantendelen worden geraakt worden. Larven en jonge rupsen bevinden zich voornamelijk aan de onderkant van de bladeren.
Herhaal de bespuiting een of twee keer, steeds na ca. 12 dagen. Dit is nodig, omdat bij een bespuiting meestal niet alle rupsen worden geraakt. Bovendien werken de middelen alleen goed tegen jonge rupsen; oudere rupsen, poppen en eitjes worden hiermee onvoldoende bestreden. Controleer regelmatig of er nog (nieuwe) rupsen worden aangetroffen.

Volgt bij toepassing van gewasbeschermingsmiddelen altijd de aanwijzingen van de fabrikant.
Er wordt hard gewerkt aan een nieuw biologisch gewasbeschermingsmiddel waarmee u uw Buxus ook preventief kan gaan behandelen tegen de Buxusrups en Buxusmot. De verwachting is dat deze later dit jaar op de markt komt.

CC Corvers Column

29 december 2017 Corver Column: Vaart

...

Rubriek: Huyswerk

2 augustus 2017 in Voorpagina
0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Geachte lezers van HelvoirtNet,

  Naar aanleiding van bovenstaand artikel het volgende. Het is inderdaad enorm moeilijk om de buxusmot (Glyphodes perspectalis / Diaphania perspectalis)onder de knie te krijgen en daarnaast is er ook al een aantal jaren een agressieve schimmel (Cylindrocladium buxicola) die de buxus elk jaar opnieuw aantast en ook deze is zeer moeilijk te bestrijden, zeker als het een erg natte/warme periode is. Ik ben zelf plantenkweker en heb jarenlang met veel plezier buxus geteeld. Maar ook wij hebben natuurlijk met beide problemen te maken . Ikzelf heb vorig jaar besloten om al mijn buxus te vernietigen omdat ik enorm veel moeite heb om producten, die ik al met veel moeite gezond moest houden, daarna te verkopen aan tuincentrums /handelaren /hoveniers/ particulieren etc om vervolgens te wachten op een telefoontje dat er problemen waren met of de schimmel of de buxusmot. Mijn advies is daarom ook zeker als u een nieuwe tuin aanlegt of eventueel de aangetaste planten verwijdert om zeker geen buxus terug te planten. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat u in uw mooie tuin het hele jaar stress moet hebben om uw planten gezond te houden en ondanks uw inspanningen en eventueel gemaakte kosten dit ook hoogstwaarschijnlijk niet gaat lukken. Wij als plantenkwekers zijn natuurlijk ook al jarenlang bezig om een goede vervanger voor de buxus te produceren en zijn daar naar mijn inzien zeker in geslaagd. Onze keuze was een aantal jaren geleden al dat het een ILEXSOORT zou moeten zijn omdat die qua uiterlijk het meeste op een buxus lijkt. Maar waar wij na enkele jaren ervaring ook achter zijn gekomen is dat 1 ILEX soort er echt met kop en schouders boven uitsteekt en dat is de ILEX CRENATA CAROLINE UPRIGHT. Deze soort is een erg sterke gezonde plant die zich makkelijk laat snoeien, mooi vol groeit en ook niet bevriest mocht u een zeer strenge winter krijgen. U kunt er prachtige haagjes/hagen /bollen/piramides van maken net als in het verleden van de buxus. Kortom : ILEX CRENATA CAROLINE UPRIGHT daar zult u nog veel van horen knoop dat maar vast in uw oren!!!! Voor verdere informatie kunt u gerust bellen met 06-29106612 en wij zullen zorgen dat u weer ontspannen in uw tuin kunt gaan zitten!!