Als je partner vergeetachtig wordt, of als een van je ouders herhaaldelijk en kort na elkaar dezelfde vragen stelt, zou weleens sprake kunnen zijn van dementie. Zekerheid daarover is er pas nadat een medische diagnose is gesteld. En dat kan maanden duren.
Om te helpen in die onzekere periode, heeft de werkgroep ‘DementieVriendelijke Gemeenschap’ in de gemeente Haaren een ‘dementiekoffer’ ontwikkeld voor EHBD, Eerste Hulp bij Dementie. Daarin zit een schat aan informatie over de aandoening: informatieve boeken, boeken met ervaringsverhalen, dvd’s met documentaires en speelfilms, het kinderboek ‘Oma, ik ben Marloes’, folders met handige adressen en tips.
Voor mensen die op zoek zijn naar meer en overzichtelijke informatie over dementie is de koffer – binnenkort – te leen voor een periode van zes weken. In die periode kun je via de kofferinhoud heel veel te weten komen over dementie, vooral ook wat je kunt doen als je de indruk hebt dat iemand vergeetachtig lijkt te worden én hoe je kunt omgaan met iemand die lijdt aan dementie.
Kenmerkend voor iemand die kampt met dementie is de ontkenning ervan. Dat gaat veelal gepaard met pogingen de vergeetachtigheid te maskeren. Ook de familie – vaak onwetend van de ernst van de situatie – denkt (mogelijk) niet in eerste instantie aan dementie: het zal wel aan stress liggen dat vader veel vergeet, of aan problemen thuis…
Goede voeding, genoeg beweging, hersengymnastiek, afleiding: het zijn broodnodige elementen in de begeleiding van een persoon die lijdt aan het syndroom dementie. Dementie is nog ongeneeslijk. Wel zijn er medicijnen en behandelingen die het proces van dementie kunnen vertragen en verzachten. Ook daarover is informatie te vinden in de dementiekoffer.
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het vullen van de vier koffers. In elke dorpskern van de gemeente Haaren komt een koffer in omloop.
Zodra de koffers beschikbaar zijn én het uitleenpunt geregeld is, volgt nadere informatie.
Namens de werkgroep DementieVriendelijke Gemeenschap gemeente Haaren.

1 Comment

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • HIERNAUX , 27 april 2017 @ 23:30

    Hallo,
    Ik loop momenteel een stage als “begeleider-animator ” in een wzc. Aangezien ik me ook bezig houd met dementerende ouderen, ben ik zeer geïnteresseerd in een EHBD-koffer. Dank u om me op de hoogte te houden !
    Mvg,
    Christian HIERNAUX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *