HUYSWERK
De woningmarkt in de lift..
(informatierubriek verzorgd door Van den Hurk Makelaardij)
Een (eerste) huis kopen is leuk en spannend tegelijk. Er komt daarbij veel op u af. Nu het weer drukker wordt op de woningmarkt en zich soms meerdere gegadigden aandienen bij een te verkopen woning, is het zinvol te weten wat in zo’n geval de NVM-spelregels zijn bij bezichtigingen en onderhandelingen. Dit voorkomt misverstanden en teleurstellingen achteraf.
Vraag & antwoord:
1. Moet de makelaar met mij als eerste in onderhandeling als ik de eerste ben die een afspraak maakt voor een bezichtiging? Of als ik als eerste een bod uitbreng?
Nee, dit hoeft niet. De verkoper bepaalt samen met de verkopende makelaar met wie hij in onderhandeling gaat. Vraag als koper de verkopende makelaar van te voren naar de verkoopprocedure die gehanteerd wordt om teleurstelling te voorkomen. Let wel de verkopend makelaar werkt voor de verkoper en niet voor de koper. Als u als koper ondersteund wilt worden kunt u het best een aankopend makelaar inschakelen.
2. Wanneer ben ik in onderhandeling en wanneer niet meer?
U kunt niet afdwingen dat u in onderhandeling bent. U bent pas in onderhandeling als de verkoper reageert op uw bod: dus als de verkoper een tegenbod doet. U bent nog niet in onderhandeling als de verkopende makelaar aangeeft dat hij uw bod met de verkoper zal overleggen. Als een tegenbod van de verkoper wordt afgewezen door de bieder dan zijn de onderhandelingen ten einde en dan kan de makelaar aan een ander verkopen.
3. Mag een makelaar doorgaan met bezichtigingen als er al over een bod onderhandeld wordt?
Dat mag. Een onderhandeling hoeft nog niet tot een verkoop te leiden. De verkoper zal graag willen weten of er meer belangstelling is. De eerste bieder hoeft nog niet de beste te zijn. Daarom gaan de bezichtigingen door. Vaak zal de makelaar dan aan belangstellenden vertellen dat hij, zoals dat heet, “onder bod” is. Een belangstellende mag dan wel een bod uitbrengen, maar krijgt daar geen antwoord op tot de onderhandeling met de eerst geïnteresseerde beëindigd is. De makelaar zal geen mededelingen doen over de hoogte van biedingen. Dit zou het overbieden kunnen uitlokken.
4. Kan verkoper tijdens de onderhandeling de vraagprijs of het systeem van verkoop wijzigen?
Dat mag. Soms zijn er zoveel belangstellenden die de vraagprijs bieden of benaderen, dat het moeilijk is te bepalen wie de beste koper is. In dat geval kan de verkopende makelaar – in opdracht van de verkoper – besluiten de lopende onderhandeling af te breken en de vraagprijs en/of biedprocedure te wijzigen.
5. Word ik koper als ik de vraagprijs bied?
Over deze vraag bestaan veel misverstanden. Als u de vraagprijs uit een advertentie of woninggids biedt, dan doet u een bod. De verkoper kan dan nog beslissen of hij uw bod wel of niet aanvaardt of dat hij zijn makelaar een tegenbod laat doen.
Tips:
1. Kom goed beslagen ten ijs!
Het kopen van een woning is een ingrijpende beslissing met de nodige financiële consequenties. Hypotheekadviseurs kunnen u wegwijs maken in deze complexe hypotheekwereld met een onafhankelijk en deskundig advies. Zet alvast de eerste stap op weg naar uw ideale hypotheek en vraag een vrijblijvend hypotheekgesprek aan.
2. Deskundig advies
Met een aankoopmakelaar heb je een eigen adviseur en iemand die let op jouw belangen als koper. Wat kan de NVM aankoopmakelaar voor jou betekenen? Als je op zoek wilt gaan naar een nieuwe woning, kun je een vrijblijvend gesprek aanvragen bij een NVM-makelaar!