De Klender

 1. Park Lambertus kerk Haaren

  12 december 2018 om 19:30
 2. Lezing over de Gilden Vught

  12 december 2018 om 19:30
 3. IJsbaan Vught

  14 december 2018 om 00:00 - 6 januari 2019 om 23:59
 4. Gerard van Maasakkers – 40 Jaar Liedjes

  14 december 2018 om 08:00 - 22:30
 5. Winterparadijs Udenhout

  14 december 2018 om 19:00

Familie berichten

21 november 2017 Familieberichten op HelvoirtNet

Het is mogelijk om op de nieuwssite van Helvoirt.n...

Heel Helvoirt bij Vught

Progressief’96, het CDA en Samenwerking’95 vinden dat heel Helvoirt bij Vught moet komen na de opsplitsing van de gemeente Haaren. Alleen de VVD heeft in zijn verkiezingsprogramma staan dat alles van Helvoirt boven ruwweg de Zandley bij Heusden moet, en alles onder de N65 bij Haaren moet en naar Oisterwijk mag gaan. De VVD houdt daaraan vast, zo bleek tijdens het lijsttrekkersdebat van vrijdag in Den Domp in Haaren.

De lijsttrekkers werden tijdens het debat gevraagd zich duidelijk uit te spreken over de toekomstige grenzen. Alle partijen vinden wel dat bewoners voorstellen mogen doen voor grenscorrecties en dat daar goed naar gekeken moet worden. Grote groepen bewoners schreven de gemeente dat de noordhelft en de zuidkant van Helvoirt bij de rest van het dorp moeten blijven en naar Vught horen te gaan. Eén bewoner uit de noordoosthoek van de Margriet heeft de gemeenteraad echter een brief gestuurd dat hij liever bij Drunen/Heusden aansluit dan bij Vught.

Het gemeentebestuur van Heusden is daar volgens Progressief’96 op ongepaste wijze mee op de loop gegaan en heeft besloten dat de inzet is om het hele Helvoirtse deel van de Loonse en Drunense Duinen bij Heusden te voegen. Doel zou zijn: beter natuurbeheer in het Nationaal Park. Progressief’96 vindt dat onzin. Carine Blom (P96) tijdens het debat: “Waarom zou het gemeentebestuur van Vught niet goed voor de natuur kunnen zorgen? En voor welk probleem zou die annexatie dan een oplossing zijn?”

Voor beter beheer van het natuurgebied moet je juist niet naar het noorden en Heusden kijken, vinden de progressieven, maar naar het zuiden en het oosten. Hier moet het ‘Van Gogh National Park’ zich ontwikkelen, met aansluitingen tussen de Loonse en Drunense Duinen, De Kampina en Oisterwijkse Vennen, de Moerputten, de IJzeren Man en het Bossche Broek in het oosten. Zo kan straks het wild zich over een veel groter gebied verplaatsen. Dat lijkt Progressief’96 een mooie taak voor Vught.

Verloren: Bruine teugel
Drie jubilea: één muzikaal meezingdorpsfeest!

CC Corvers Column

9 november 2018 CC Corvers Column: Harry

Zo doet Harry dat! Gewoon zeggen wat je weet. Heel...

Rubriek: Huyswerk

20 september 2018 Huiswerk: Wat heeft ons kabinet in petto voor de woningmarkt in 2019?

Er klonk een positief geluid, want veruit het groo...

5 maart 2018 in Voorpagina
7 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. CDA Haaren Helvoirt Biezenmortel Esch 5 maart 2018 at 11:21 Beantwoorden

  ‪Sluit helemaal aan bij het CDA-standpunt: Afstemming met inwoners, waarbij de huidige dorpsgrenzen uitgangspunt zijn!!

 2. De interpretatie van de Progressieven is in dezen erg bijzonder. Natuurlijk moet er met bewoners overlegd worden, dat hebben wij steeds aangegeven (ook tijdens het lijsttrekkersdebat). En wat betreft ‘alles boven de Zandley’; in ons programma wordt gesproken over De Margriet en Loonse & Drunense Duinen juist om de discussie te openen. De VVD is geen voorstander van kosten-wat-het-kost vasthouden aan historische grenzen, dat gebeurt overigens vrijwel nooit. Boven de Zandley ligt nog heel veel meer waarvan de VVD zich prima kan voorstellen dat dit met de rest van Helvoirt naar Vught gaat. Voor de volledigheid; wij ontvangen juist ook positieve berichten vanuit de door ons voorgestelde gebieden. Denk ook aan de Gijzelsestraat / Oude Bosschebaan bijvoorbeeld.
  En dan de natuur; Vincent van Gogh National Park wordt sowieso ontwikkeld, dat heeft totaal niets met gemeentegrenzen te maken. Echter blijven het wel ‘losse gebieden’ die verbonden worden. Een drogreden dus om dit aan te halen als argument om per se vast te houden aan historische grenzen. En annexatie? Heusden heeft een antwoord gegeven op de vraag die door de gemeenteraad van Haaren, inclusief de Progressieven, is gesteld. Een open vraag, zonder meerkeuzeoptie.

 3. VVD Helvoirt is Helvoirt ook boven de zandley Heusden is pas na het drongelskanaal en dat moet zo blijven , Helvoirt heeft bij de vorige herindeling ook al een groot deel aan heusden moeten geven of willen ze nu alles.

  misschien komen we de heer v d dungen dan daar weer tegen in B&W het is zijn gemeente immers

 4. Het is moeilijk om van een partij zonder historisch besef te verwachten dat ze historische grenzen respecteren. Bovendien is het onderwerp helemaal niet aan de orde. Wie bedenkt het om dorp Helvoirt opnieuw te gaan uitvinden als er door de bewoners van dorp Helvoirt is aangegeven dat ze willen afsplitsen van de gemeente Haaren en verder willen met de gemeente Vught. Niemand heeft gevraagd om grenscorrecties en door dat te doen komt de Margriet echt niet dichter bij Heusden te liggen. Helvoirt is trots op zijn natuurgebieden. Sterker nog de kerk van Helvoirt en vele huizen en wegen zijn gebouwd op zandgrond dat gewonnen is in de zandgebieden van Helvoirt. En als er gegoocheld wordt met namen dan is het goed te beseffen dat het hele gebied richting Heusden altijd (en door velen nog steeds) wordt aangeduid als de ‘Helvoirtsche Heide’. Een dorp als Helvoirt is pas zichzelf als de eenheid en de diversiteit worden gewaardeerd, gerespecteerd en dus gehandhaafd.
  Het is nu geen tijd om discussies te openen om koste (n?) wat kost de slimmerik te willen uithangen. Dat maakt de politieke bewegingen van de VVD tot een politiek spelletje. Helvoirt is voor Helvoirtenaren een serieuze zaak. Dat blijkt uit vele nieuwe initiatieven en uit vele zaken die sinds 1192 zijn ontwikkeld. De plannen van de VVD zijn allemaal ontwikkeld achter de tekentafel. NIet in afstemming met mensen en met hun leefwereld.
  En VVD-aanhangers die ooit in Helvoirt zijn komen wonen of er blijven wonen zijn hier veelal gekomen voor dorp Helvoirt. Voor HEEL HELVOIRT! Maw om VVD’er te zijn kun je op 21 maart beter niet op de VVD stemmen!

 5. Grenscorrecties zijn alleen nodig voor de dorpen Esch en Biezenmortel omdat het aantal inwoners die een nieuwe gemeente ‘bijkrijgt’ minder dan 10% is. Voor de dorpen Haaren en Helvoirt geldt herindeling. Nu worden er allerlei ‘vreemde’ grenscorrecties bedacht door de inwoners. Allemaal gebaseerd op emotionele gronden. Iedereen denkt er zijn zegje over te mogen doen. Het is van belang dat de historische grenzen worden aangehouden. Geen stukken Margriet en Helvoirtse Heide naar Heusden. Geen N65 als grens en ga zo maar door. Er is gekozen voor opsplitsing, niet voor versnippering. Het moet toch niet zo worden dat Helvoirt straks onder 4 gemeente gaat vallen: Heusden, Oisterwijk, Tilburg of Vught. Heel Helvoirt naar Vught en anders niet!

 6. Afblijven van helvoirt