Haaren gaat een referendum over opsplitsing niet eerder houden dan het najaar.
Dat heeft de gemeenteraad donderdag 20 april besloten. Een meerderheid van de raad vindt het ‘onnodig’ nog voor de zomer een volksraadpleging te houden.
De provincie had hierom gevraagd. Ook vindt de provincie dat niet meer de keus voor zelfstandigheid aan de inwoners moet worden voorgelegd maar direct een voorkeur voor een gemeente moet worden gegeven.
Maar een raadsmeerderheid, behalve Progressief 96, blijft bij het standpunt dat gekozen kan worden voor zelfstandig blijven of opsplitsen. Een voorkeur voor een gemeente kunnen de inwoners later uitspreken.
De gemeenteraad vindt dat er geen urgentie is om nog voor zomer een referendum te houden. De provincie streeft naar herindeling op 1 januari 2020. De gemeenteraad wil opdeling op z’n vroegst op 1 januari 2022.
Ook de buurgemeenten Vught, Boxtel en Oisterwijk hebben eerder laten weten een herindeling van de vier dorpen zo vroeg mogelijk te willen.
De gemeenteraad besprak donderdag een brief van de provincie waarin wordt gevraagd het referendum nog voor de zomer te houden. De provincie biedt aan om met die raadpleging mee te helpen.
Progressief ’96, die snelle opdeling wil, kreeg tijdens een schorsing de antwoordbrief van de vier partijen te lezen. Carine Blom (Progressief ’96) vond dat de brief getuigt van ‘wantrouwen naar de provincie’.
Foto: Archief HelvoirtNet

1 Comment

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Jan van Balkom , 24 april 2017 @ 09:03

    Gelukkig gaat het bij een herschikking van de dorpen niet alleen om economische en organisatorische motieven. Het gaat erom waar de mensen zich bij thuis voelen. Om dat goed te laten voelen is het van groot belang om daarbij de wensen van de mensen zwaar te laten wegen. Het blijkt dat er bij de mensen in de diverse dorpen veel verschil is in die sociale orientatie. Zo trekt Haaren naar Oisterwijk en is de natuurlijke loop van Helvoirt richting Den Bosch en Vught al generatieslang vanzelfsprekend.
    De stugheid waarmee bestuur en raad ook maar niet een beetje willen meebewegen of inleven met deze gevoelens heeft de situatie alleen maar verslechterd. Ook optredens van bestuurders hebben in zekere zin zelfs een grimmig aspect toegevoegd aan de discussie. De charme-offensieven die momenteel gevoerd worden komen helaas te laat. Het blijft toch knagen dat hier ‘buiten-dorpsen’ komen beslissen over de toekomst.
    En dat nu weer de volksraadpleging wordt uitgesteld is een teken van een bang vermoeden dat de uitslag daarvan wel eens heel anders kan uitvallen dan gewenst. Of – en dat is veel erger – de mensen zijn het beu en haken dus af..
    Het zal bij elke gemeente wel iets zijn. Speculeren dat het bij een andere gemeente waarschijnlijk slechter zal zijn is bangmakerij. Dat is dan ook een slechte raadgever.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *