55 jaar Bakkerij Coppens

20150621_131637Bakkerij Coppens in Helvoirt bestaat zondag 21 juni precies 55 jaar. Peter en Monique begonnen 25 jaar geleden en dus is het vandaag, zondag, open dag, tot vier uur vanmiddag.
Theo Coppens begon in 1960 de bakkerij aan de Lindelaan in Helvoirt. Veertig jaar later, in juni 1990 nam Peter en Monique Coppens de zaak over.
Monique en haar gezin verwelkomen deze zondag de vele bezoekers met lekkere hapjes en Peter is aan het werk in de bakkerij. “Hier sta ik elke morgen om half drie”, vertelt hij. “Rond half zes schuiven we de eerste 250 broden de oven in. Gewoon brood bakken, dat vind ik het mooist. Om half zes komt de banketbakker, die gaat in de ruimte hierachter, de banketbakkerij, aan de slag.”
Peter bakt meer dan honderd soorten brood. “Natuurlijk niet elke dag. Op een rustige dag zo’n twintig tot vijfentwintig verschillende soorten. Op zaterdag natuurlijk meer. ” Het totaal aantal broden? “Dinsdag en zaterdag zijn echte brooddagen. Dan komen we wel aan de duizend.”
De vele bezoekers kijken rond in de brood- en banketbakkerij, met veel roestvrij staal, dat het oude materiaal al jaren geleden heeft vervangen. “Dat zijn de eisen van deze tijd. ”Maar de oven is nog uit de jaren zeventig. “Daar zit nu een compleet nieuwe motor in. Die gaat nog wel een tijdje mee. Ik ben er heel tevreden over. Een kwestie van onderhoud natuurlijk. Nee, een digitale oven hoeft voor mij nog niet, daar kan ook van alles mee fout gaan.”
Terwijl steeds meer bakkerijen overgaan tot brood overdag bakken met invriestechnieken moet Peter daar niet aan denken. “Nee, als je ’s nachts bakt is het brood toch het verst. Dat blijf ik doen.”

Fotograaf Bart Meesters maakte een aantal foto’s KLIK HIER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *