Het besluit van de gemeenteraad van 21 april 2016 over de toekomst van de gemeente Haaren luidt:
  • Als toekomstperspectief vast te stellen, dat de gemeente opsplitst op het moment dat voor alle dorpen een toekomstbestendige en bestuurskrachtige oplossing voorhanden is.
  • Voordat definitieve besluitvorming plaatsvindt worden eerst de inwoners geraadpleegd. Bij de opsplitsing is draagvlak bij de inwoners een belangrijk onderdeel.
  • Het college de opdracht te geven om uit te dragen dat we op zoek zijn naar een toekomstbestendige oplossing.
Daarbij werd aan het College van B&W onder andere het kader meegegeven om in gesprek te blijven met alle buurgemeenten en actief de ontwikkelingen daar te volgen en eenmaal per halfjaar terug te rapporteren aan de gemeenteraad en de inwoners te informeren, of eerder als daartoe aanleiding is.
In dat kader voerde het College van B&W op 14 september een gesprek met de gemeente Vught. Het verslag van de bespreking treft u hieronder aan.
Gemeente Vught
Aanwezig: burgemeester Van de Mortel, wethouder Heijboer, wethouder Pennings, wethouder Potters, secretaris De Visch Eybergen
Gemeente Haaren
Burgemeester Zwijnenburg, wethouder van den Brand, wethouder Van den Dungen, secretaris Van den Akker
Datum: 13 september 2016
Korte voorgeschiedenis: De besluitvorming over een ambtelijke fusie met de gemeenten Sint-Michielsgestel en Boxtel werd door de gemeenteraad opgeschort in november 2014. Signalen van inwoners en het door de provincie beoogde maatschappelijke draagvlak in groter verband (brief 28 oktober 2014) vormden, zo blijkt uit de Motie van de raadsfracties, de aanleiding tot dit standpunt. De wens bestond om onderzoek te verrichten naar de bestuurlijke en organisatorische toekomst van de gemeente Haaren. Begin 2015 werd door de raad een plan van aanpak vastgesteld.
Onderzoek organisatorische en bestuurlijke toekomst Haaren
We kozen voor een zeer interactief proces. De discussie voerden we inhoudelijk op basis van een onafhankelijk en deskundig onderzoek van bureau Wagenaar Hoes. Er werden drie hoofdlijnen onderscheiden: Haaren zelfstandig, herindeling en opsplitsing. Een brede klankbordgroep adviseerde over de communicatie. Inwoners werden op meerdere manieren geïnformeerd over en betrokken bij het proces. Er werd een lijst van scenario’s en van toetsingscriteria opgesteld en inwoners werd de mogelijkheid geboden hierop aanvullingen te doen. De vraag stond centraal wat gaan we onderzoeken en hoe? In de tweede fase werden 36 scenario’s aan de hand van de vastgestelde criteria onderzocht. Onderzoeksresultaten werden gepresenteerd. Tijdens inwonersbijeenkomsten per dorp en op het internetforum konden inwoners meedenken.
Besluit gemeenteraad 21 april 2016
 Als toekomstperspectief vast te stellen, dat de gemeente opsplitst op het moment dat voor alle dorpen een toekomstbestendige en bestuurskrachtige oplossing voorhanden is.
 Voordat definitieve besluitvorming plaatsvindt worden eerst de inwoners geraadpleegd. Bij de opsplitsing is draagvlak bij de inwoners een belangrijk onderdeel.  Het college de opdracht te geven om uit te dragen dat we op zoek zijn naar een toekomstbestendige oplossing. Voor de tussenliggende periode, stelde de raad de volgende kaders vast voor het college:
 Blijf in gesprek met en volg actief de ontwikkelingen bij alle buurgemeenten en rapporteer eenmaal per half jaar terug aan de gemeenteraad en informeer de inwoners of eerder als daartoe aanleiding is.
 Blijf in gesprek met en volg actief de ontwikkelingen bij de provincie en rapporteer eenmaal per half jaar terug aan de gemeenteraad en informeer de inwoners of eerder als daartoe aanleiding is.
 Ga door met samenwerking met gemeenten in de regio, maar ga daarbij alleen samenwerkingsverbanden aan, die bijdragen aan een toekomstige opsplitsing of die een opsplitsing niet in de weg staan. Ga bij het aangaan van samenwerkingsverbanden aan wat een toekomstige opsplitsing van de gemeente Haaren kan betekenen voor de samenwerking.
 Maak in relatie tot het toekomstperspectief keuzes in de organisatie met het oog op verbeteren van kwaliteit, verminderen van kwetsbaarheid en beheersing van kosten.
Toekomstbestendig:
Er worden oplossingen gekozen die uitsluiten, dat binnen enkele jaren na opsplitsing van de gemeente Haaren opnieuw een discussie over de toekomst moet worden gevoerd. Bestuurskracht: Gekeken wordt of een gemeente in staat is de taken goed uit te voeren.
Inhoud gesprek
In dat kader heeft het college van de gemeente Haaren de volgende vragen aan het college van de gemeente Vught: – Zijn er ontwikkelingen in uw gemeente op het vlak van de bestuurlijke en organisatorische toekomst? – Zijn er plannen dit de komende periode op te pakken? – Op welke wijze betrekt u inwoners bij het proces?
Het college van Vught geeft hierop de volgende toelichting: Het college en de Raad zijn unaniem van mening dat de taak leidend is voor keuzes met betrekking tot de toekomst van de gemeente Vught. Niet de vraag zelfstandigheid of herindeling, niet de keuze van mogelijke partners. De taak is leidend voor de keuzes die worden gemaakt. In het kader van het programma Veerkrachtig Bestuur Brabant heeft de gemeente Vught een inhoudelijk onderzoek gedaan. Daarbij onderkent Vught 3 lijnen:
1. De inhoudelijke taak
2. De financiele taak
3. De bestuurlijke en ambtelijke taak
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat Vught het goed op orde heeft. De inhoudelijke taak kan goed worden ingevuld. Financieel is het in Vught op orde. Er zijn voldoende reserves. Er hoeven geen voorzieningen gesloten te worden vanuit financiele noodzaak. Ook ambtelijk kan Vught de taak goed invullen. Het ambtelijk apparaat blijft op sterkte, is niet kwetsbaar. Bestuurlijk is het stabiel.
Gegeven de huidige kennis en omstandigheden wil Vught dan ook zelfstandig blijven. Misschien dat de keuze over 10 of 20 jaar anders is, maar voor nu blijft Vught zelfstandig. De Vughtse gemeenteraad steunt deze lijn unaniem. Wel wordt op steeds meer vlakken samengewerkt met andere gemeenten. Vijf van de Meierij is daar een voorbeeld van. Vanuit de bevolking zijn er geen geluiden over een mogelijke herindeling met bijvoorbeeld Den Bosch. Vandaar dat er ook geen aanleiding is om een breed onderzoek of raadpleging onder de bevolking te organiseren over de toekomst van Vught. Ook als de inwoners van Helvoirt willen weten hoe de inwoners van Vught denken over een mogelijke herindeling van Helvoirt en Vught is dat geen aanleiding om een raadpleging onder de Vughtse inwoners te organiseren. De Vughtse raad vertegenwoordigt de Vughtse inwoners, en de Vughtse raad heeft al uitgesproken dat het dorp Helvoirt van harte welkom is bij Vught.
De provincie is ook op de hoogte van deze lijn. Vught ervaart vanuit de provincie geen enkele druk in het kader van het programma Veerkrachtig Bestuur Brabant. Vanuit Vught zijn er de komende anderhalf jaar dan ook geen ontwikkelingen te verwachten in dit dossier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *